Berita Teknologi

Tuntutan DoorDash mendakwa penggunaan iPhone dikenakan bayaran lebih daripada Android

TL;DR

  • Saman telah difailkan terhadap DoorDash yang mendakwa perkhidmatan itu mengecaj pengguna iPhone lebih daripada pengguna Android.
  • Pemfail sedang mencari untuk menukar tuntutan mahkamah kepada kes tindakan kelas.
  • Tuntutan itu meminta ganti rugi $1 bilion.

Pernahkah anda memesan dari DoorDash dan perasan sebarang pertuduhan yang mencurigakan? Seorang bapa dari Maryland percaya dia selalu didakwa secara tidak adil dan telah memfailkan saman terhadap perkhidmatan penghantaran makanan.

mengikut Orang Dalam Perniagaan, seorang lelaki dari Maryland bernama Ross Hecox, telah memfailkan saman tindakan kelas yang dicadangkan terhadap Doordash. Saman itu mendakwa bahawa syarikat itu mengenakan bayaran tambahan apabila pengguna menyerahkan pesanan semasa menggunakan iPhone. Ia juga mencadangkan bahawa DashPass – perkhidmatan langganan yang mengenakan bayaran $9.99 sebulan – pelanggan dikenakan bayaran tambahan untuk pesanan juga. Dua anak Hecox juga dinamakan dalam saman itu.

Aduan itu berkisar tentang “yuran jarak lanjut” yang samar-samar. Seperti yang dinyatakan oleh outlet, perbelanjaan ini tidak ditakrifkan dalam senarai yuran untuk pelanggan di tapak web DoorDash. Ia digunakan pada beberapa pesanan dengan alamat yang berdekatan dengan lokasi pengambilan, tetapi bukan semua pesanan.

Aduan itu mendakwa ujian telah dijalankan dengan akaun standard dan akaun DashPass. Selepas menyerahkan pesanan yang sama di restoran yang sama, bayaran tambahan dikenakan pada akaun DashPass dan bukan standard. Rang undang-undang itu dikenakan bayaran $0.99 jarak diperluaskan walaupun pesanan dibuat dengan alamat penghantaran yang sama.

Akaun DashPass bukan satu-satunya mangsa yang didakwa oleh saman itu. Pesanan yang dibuat oleh akaun standard menggunakan iPhone juga dilaporkan dikenakan bayaran yang sama ini. Semasa menjalankan ujian yang serupa, tetapi dengan telefon iPhone dan Android, saman itu mendakwa iPhone telah dicas dan bukan Android.

“DoorDash mengenakan bayaran julat yang diperluaskan pada pengguna iPhone lebih kerap daripada pengguna Android dan mengenakan lebih banyak bayaran kepada pengguna iPhone untuk ‘menghantar’ (kemungkinan kerana kajian mendedahkan pengguna iPhone memperoleh lebih banyak).”

Tuntutan Hecox meminta $1 bilion untuk ganti rugi. Tuntutan tindakan kelas yang dicadangkan disifatkan sebagai “untuk semua pengguna yang menjadi mangsa skim penetapan harga haram DoorDash sejak empat tahun lalu.”

Sebagai tindak balas kepada dakwaan itu, jurucakap DoorDash memberitahu Perniagaan Orang dalam yang berikut.

Tuntutan yang dikemukakan dalam aduan yang dipinda adalah tidak berasas dan semata-mata tanpa merit. Kami memastikan bayaran didedahkan sepanjang pengalaman pelanggan, termasuk pada setiap halaman kedai restoran dan sebelum daftar keluar. Membina kepercayaan ini adalah penting, dan itulah sebabnya mengapa majoriti pesanan penghantaran di platform kami dibuat oleh pelanggan kembali. Kami akan terus berusaha untuk menjadikan platform kami berfungsi dengan lebih baik untuk pelanggan, dan akan bersungguh-sungguh melawan dakwaan ini.

Ini bukan kali pertama DoorDash dituduh melakukan kelakuan seperti ini. Hanya tahun lepas, syarikat itu terpaksa menentang tuntutan mahkamah yang difailkan di California yang mendakwa ia secara palsu mengiklankan tiada yuran penghantaran dan kemudian meneruskan untuk menambah yuran tersembunyi.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Tuntutan DoorDash mendakwa penggunaan iPhone dikenakan bayaran lebih daripada Android
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker