Berita Teknologi

Tarikh keluaran, khabar angin, spesifikasi, harga dan senarai hajat ciri

Robert Triggs / Android Authority

Kemas kini: 19 Mei 2023 (5:15 PG ET): Hab ini telah dikemas kini dengan maklumat, imej dan video tutorial tentang penderia termometer IR Pixel 8 Pro.


Artikel asal: The Siri Google Pixel 7 membuat kejutan pada Oktober 2022, memperoleh kedua-dua anugerah Pilihan Editor dan Pilihan Pembaca kami. Kami pasti dapat melihat sebabnya, kerana telefon menyampaikan prestasi yang dihormati, perisian yang digilap dan pengalaman kamera yang hebat (seperti biasa untuk telefon Google).

Kini telefon ini telah berada di pasaran selama beberapa bulan dan mengukuhkan diri mereka di kalangan telefon Android terbaik, kami ingin tahu cara Google boleh menambah baik mereka dengan siri Google Pixel 8. Jadi kami telah mengumpulkan semua khabar angin dan kebocoran Pixel 8 yang paling ketara di satu tempat.

Adakah terdapat siri Google Pixel 8?

Google telah melancarkan satu atau dua Pixel unggul setiap tahun sejak baris Pixel pertama kembali pada tahun 2016. Jadi kemungkinan besar keluarga Pixel 8 akan debut pada tahun 2023. Kedai Jerman yang boleh dipercayai WinFuture sebelum ini mengesahkan pada November 2022 bahawa Pixel 8 dan Pixel 8 Pro memang akan datang dan akan diberi nama kod “shiba” dan “husky,” masing-masing.

Bilakah tarikh keluaran Pixel 8?

kaca belakang google pixel 7 meletakkan

Ryan Haines / Android Authority

  • Tarikh pelancaran Pixel 5: 30 September 2020
  • Tarikh pelancaran siri Pixel 6: 19 Oktober 2021
  • Tarikh pelancaran siri Pixel 7: 6 Oktober 2022

Google biasanya melancarkan telefon perdananya pada bulan Oktober setiap tahun, dengan duo Pixel 7 dan Pixel 6 kedua-duanya didedahkan pada bulan itu. Pixel 5 telah dilancarkan pada 30 September, tetapi ini adalah pengecualian dan bukannya peraturan, kerana semua peranti sebelumnya dilancarkan pada bulan Oktober. Tidak perlu dikatakan, adalah satu pertaruhan yang adil untuk menjangkakan tarikh keluaran Pixel 8 jatuh pada bulan September atau Oktober 2023.

Apakah ciri dan spesifikasi yang akan ada pada siri Pixel 8?

Kami masih tinggal beberapa bulan daripada pelancaran Pixel 8, tetapi masih terdapat sejumlah maklumat yang baik untuk diteruskan. Inilah yang kami ketahui tentang telefon dari segi reka bentuk, ciri dan spesifikasi keseluruhan.

Tensor generasi seterusnya dan spesifikasi lain

Imej ciri penanda aras Google Tensor G2

Robert Triggs / Android Authority

WinFuture adalah yang pertama melaporkan bahawa siri Pixel 8 akan menerima kod pemproses Tensor generasi akan datang bernama “zuma.” Ini disokong oleh kami sendiri peta jalan Google Pixel bocor.

Seperti cip Tensor sebelum ini, dikhabarkan bahawa cip Tensor Pixel 8 boleh berasaskan kepada SoC Exynos Samsung. Khususnya, Exynos 2300, yang telah dilangkau untuk Siri Galaxy S23. mengikut Arena Telefon, Tensor G3 menampilkan konfigurasi 1+4+4. Cawangan itu mendakwa ia mempunyai teras berprestasi tinggi Cortex-X3 yang berjalan pada 3.09GHz, empat teras prestasi Arm Cortex-A715 yang berjalan pada 2.65GHz, dan empat teras kecekapan ARM Cortex-A510 yang berjalan pada 2.10GHz.

Tiada perkataan lain mengenai spesifikasi dan keupayaan Tensor G3, tetapi kami berharap Google beralih kepada teras CPU yang lebih moden, sebagai Tensor G2 masih ketinggalan beberapa generasi Teras terkini ARM. Pada bulan Februari, kami mendapat beberapa bukti yang mencadangkan Google sememangnya boleh melalui laluan ini dan menggabungkan lebih banyak teras moden.

Dalam pratonton pembangun pertama Android 14, Mishaal Rahman menemui ciri yang dipanggil “Perlindungan Memori Lanjutan.” Ciri ini akan menghalang ralat dalam mengendalikan memori dalam bahasa pengaturcaraan asli, seperti Sambungan Penandaan Memori (MTE) pada CPU ARMV9. Cip Tensor G2 — ditemui dalam Pixel 7 dan Pixel 7 Pro — terdiri daripada teras CPU ARMV8.2 dan oleh itu tidak dapat mengendalikan ciri tersebut. Walau bagaimanapun, ciri Android 14 baharu membolehkan MTE pada peranti ARMV8.5+ yang serasi. Ini menunjukkan bahawa Tensor G3 akan mempunyai sekurang-kurangnya teras CPU ARMV8.5.

Kami juga berharap chipset baharu membawa kepada pengalaman yang lebih sejuk, kerana kami mengeluh tentang pemanasan dalam kami Kajian Pixel 7. Selain itu, kebocoran daripada WinFuture juga menunjukkan 8GB RAM untuk Pixel 8 standard dan 12GB RAM untuk varian Pro. Ini sejajar dengan siri Pixel 7.

Siri Pixel 8 dijangka menawarkan cipset Tensor G3.

WinFuture turut mendakwa bahawa Pixel 8 akan mempunyai paparan 2,268 x 1,080 manakala Pixel 8 Pro akan memuatkan skrin 2,822 x 1,344. Resolusi terakhir adalah lebih rendah sedikit daripada panel 1440p Pixel 6 Pro dan Pixel 7 Pro.

Pembongkaran APK mencadangkan bahawa barisan Pixel 8 boleh menerima alat nyahkabur video baharu. Seperti foto nyahkabur pada Pixel 7, ciri ini akan membantu membersihkan kekaburan, tetapi dalam video. Satu lagi teardown mendedahkan Night Sight boleh dipertingkatkan lagi dengan menggabungkan foto yang diambil oleh kanta utama dan telefoto untuk meningkatkan bahagian tengah imej yang terhasil.

Kami menjangkakan Pixel 8 standard akan mengekalkan bateri 4,300mAh atau lebih tinggi manakala Pixel 8 Pro boleh mengekalkan bateri ~5,000mAh. Berkenaan dengan kelajuan pengecasan? Kami sangat ingin melihat pengurangan yang bermakna dalam masa pengecasan, tetapi kami tidak akan bertaruh padanya.

Kamera

Kamera belakang Google Pixel 7

Adamya Sharma / Android Authority

Google telah terperangkap dengan sistem kamera yang serupa selama dua generasi sekarang, dengan satu-satunya perubahan perkakasan sebenar ialah Pixel 7 Pro bertukar kepada kamera telefoto 5x 48MP dan bukannya penembak 4x. Jika tidak, anda masih mempunyai kamera utama 50MP Isocell GN1 yang sama di sini.

Perlu diingat bahawa sokongan untuk teknologi HDR yang berperingkat juga boleh membawa beberapa faedah berbanding Piksel semasa. Faedah ini ialah tangkapan HDR yang lebih pantas, lebih cekap bersama dengan lebih terperinci dan warna yang lebih kaya.

Berkemungkinan memberi kepercayaan kepada tuntutan Isocell GN2 di atas ialah Ice Universe yang bocor. Pemberi maklumat media sosial dicadangkan bahawa Pixel 8 Pro “boleh” menggunakan sensor GN2 juga.

Jika tidak, sejarah memberitahu kita bahawa kita akan melihat dua kamera belakang pada Pixel 8 (utama dan ultralebar) dan tiga penembak belakang pada model Pro (utama, ultralebar dan telefoto periskop). Tetapi kita hanya perlu menunggu dan melihat sama ada perdana Google seterusnya boleh disenaraikan, sekali lagi, antara telefon kamera terbaik anda boleh beli.

Reka bentuk

Pixel 8 Pro 5K3 berskala 1

Google merombak sepenuhnya rupa Pixel dengan siri Pixel 6. Dengan siri Pixel 7, syarikat itu hanya memperhalusi reka bentuk itu, dan nampaknya kami dapat melihat beberapa lelaran serupa untuk siri Pixel 8.

Terdapat beberapa perubahan halus di sini. Paparannya rata, yang pertama untuk telefon peringkat Pro daripada Google. Modul kamera belakang mempunyai reka bentuk yang sedikit baharu dengan ketiga-tiga kamera terbungkus dalam satu “pil” kaca tidak seperti reka bentuk “pil + bulatan” Pixel 7 Pro. Nampaknya juga terdapat penderia tambahan di bawah denyar kamera; kita akan membahasnya sebentar lagi. Di luar tiga perkara ini, kami tidak melihat terlalu banyak perubahan lain. Malah dimensi keseluruhan peranti — 162.6 x 76.5 x 8.7mm — hampir tidak berbeza daripada dimensi Pixel 7 Pro iaitu 162.9 x 76.6 x 8.9mm.

Video bocor pertama Pixel 8 Pro yang mempamerkan telefon dan ia merupakan ciri termometer baharu.

Pada bulan Mei, video tutorial yang bocor mendedahkan bahawa sensor misteri di bawah denyar boleh menjadi termometer IR. Berdasarkan video, untuk menggunakan penderia, anda perlu mendekatkan telefon ke dahi anda, kemudian gerakkannya perlahan-lahan ke pelipis anda. Telefon menyediakan bunyi dan getaran untuk membantu proses tersebut. Khabarnya, sensor ini juga boleh digunakan untuk mengukur suhu objek juga.

Menurut kebocoran itu, data yang dikumpul daripada ukuran disimpan secara setempat dan akan dikendalikan melalui Teras Pengiraan Peribadi Android. Ini bermakna bahawa data tidak akan berakhir di suatu tempat dalam pelayan Google; ia hanya akan disimpan terus pada telefon.

Paparan Pixel 8

Berdasarkan pemaparan, nampaknya Pixel 8 tidak akan melihat jenis perubahan reka bentuk yang diperoleh Pixel 8 Pro. Malah, nampaknya Google telah memutuskan untuk tidak bermain-main sama sekali dengan reka bentuk, hampir sama dengan Pixel 7. Walau bagaimanapun, maklumat kami sendiri yang diperoleh daripada sumber yang dipercayai mengatakan Pixel 8 sebenarnya akan lebih kecil daripada Pixel 7 (dari segi istilah daripada saiz keseluruhan). Dimensi Pixel 8 yang didakwa ialah 150.5 x 70.8 x 8.9mm, penurunan ketara daripada Pixel 7 pada 155.6 x 73.2 x 8.7mm. Jadi peminat perdana Pixel yang lebih padat harus memerhatikan model ini.

Apakah harga Pixel 8 dan Pixel 8 Pro?

Harga siri Pixel 7
  • Harga Pixel 5: $699
  • Harga Pixel 6 dan Pixel 6 Pro: $599 dan $899
  • Harga Pixel 7 dan Pixel 7 Pro: $599 dan $899

Google membuat percikan besar dengan Pixel 6 apabila ia dilancarkan pada $599, terus menawarkan tanda harga yang sama dengan Pixel 7. Sementara itu, Pixel 6 Pro dan Pixel 7 Pro kedua-duanya dijual pada harga $899, menjadikan tawaran yang baik berbanding yang lain perdana premium di pasaran.

Kami masih belum melihat sebarang kebocoran berkaitan harga untuk Pixel 8 dan Pixel 8 Pro, tetapi kami berharap Google mengekalkan harga yang sama seperti peranti sebelumnya. Walau bagaimanapun, kita tidak akan terkejut melihat sedikit kenaikan harga berdasarkan inflasi, ekonomi dan faktor lain.

Siri Pixel 8: Perkara yang kami mahu lihat

Pengecasan berwayar lebih pantas

Palam pengecas Google Pixel 30W

Robert Triggs / Android Authority

Salah satu perkara yang paling mengecewakan tentang rangkaian Pixel 7 ialah masa pengecasan berwayar perlahan. Telefon ini menawarkan kelajuan pengecasan 20 hingga 23W, menyebabkan pengecasan penuh mengambil masa lebih 90 minit. Itu sangat perlahan berbanding peranti pertengahan dan rendah daripada jenama lain.

Kami benar-benar mahu melihat Google meningkatkan prestasi dengan kelajuan pengecasan yang lebih pantas. Kami tidak meminta pengecasan 80W+, tetapi kelajuan 30W atau 40W yang konsisten akan menjadikan masa pengecasan yang sangat berkurangan.

Simpan tanda harga semasa

Google Pixel 7 di tangan

Adamya Sharma / Android Authority

Dua generasi terakhir Pixels telah mengekalkan harga yang sama, iaitu $599 untuk model vanila dan $899 untuk varian Pro. Ringkasnya, ini adalah harga yang sangat baik jika dibandingkan dengan telefon perdana saingan yang dilengkapi sama.

Kami telah memahami bahawa Pixel 8 dan Pixel 8 Pro meneruskan aliran ini pada tahun 2023. Sebagai alternatif, kami berharap Google hanya melaksanakan kenaikan harga yang kecil (cth $20 hingga $50) jika ia benar-benar perlu menaikkan harga.

Apakah yang anda mahu lihat daripada siri Pixel 8?

2446 undi

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Tarikh keluaran, khabar angin, spesifikasi, harga dan senarai hajat ciri
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker