Berita Teknologi

Tarikh keluaran, khabar angin, spesifikasi, harga dan senarai hajat

C. Scott Brown / Android Authority

OnePlus telah melemparkan kita banyak bebola lengkung sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Terbaru, syarikat itu melancarkan OnePlus 11 dan pada masa yang sama mengumumkan ia tidak akan mengeluarkan OnePlus 11T. Ia juga tidak akan membuat model Pro lagi (yang bermaksud tiada OnePlus 11 Pro dalam perjalanan). Ini menarik apabila anda ingat bahawa, pada tahun 2022, syarikat itu mengeluarkan OnePlus 10 Pro dan OnePlus 10T dan tidak mengeluarkan OnePlus 10! Semuanya agak aneh. Walau apa pun, OnePlus 12 adalah apa yang kita cari ke arah seterusnya, tetapi apa yang boleh kita harapkan?

Di bawah, kami telah mengumpulkan semua khabar angin OnePlus 12 yang sah yang telah kami lihat setakat ini. Kami juga mempunyai beberapa spekulasi berdasarkan sejarah pelancaran syarikat. Pada akhirnya, kami juga mempunyai beberapa perkara yang kami harap dapat dilihat, walaupun kami belum mendengar sebarang khabar angin tentangnya lagi.

Adakah terdapat OnePlus 12?

Walaupun bebola lengkung yang disebut sebelum ini, OnePlus secara konsisten mengeluarkan peranti bernombor perdana baharu setiap tahun sejak ia bermula. Nama dan bilangan peranti mungkin berubah sedikit di sana sini, tetapi sentiasa ada nombor baharu, jadi kami sangat pasti OnePlus 12 akan datang pada tahun 2024.

Pada tahun 2023, OnePlus akhirnya melancarkan OnePlus 11R dengan ketersediaan terhad (kebanyakannya di India). Telefon ini memotong beberapa sudut berbanding OnePlus 11 tetapi juga mendapat beberapa peningkatan kualiti hidup yang mengejutkan, menjadikannya telefon yang cukup menarik untuk kurungan harganya. Memandangkan ini adalah satu-satunya telefon dalam 11 siri yang dilancarkan tahun ini, adalah munasabah untuk menjangkakan telefon “R” pada tahun 2024 juga.

Sudah tentu, terlalu awal untuk OnePlus mengumumkan atau mengusik apa-apa yang berkaitan dengan senarai telefon pintar 2024nya. Buat masa ini, kami hanya beroperasi berdasarkan fakta bahawa kami sentiasa melihat perdana tahunan baharu dan selalunya peranti “R”, jadi barisan OnePlus 2024 mungkin tidak akan berbeza.

Bilakah tarikh keluaran OnePlus 12?

wira oneplus 11

Ryan Haines / Android Authority

  • Siri OnePlus 9: 23 Mac 2021
  • OnePlus 10 Pro (China): 11 Januari 2022
  • OnePlus 10 Pro (Global): 31 Mac 2022
  • OnePlus 11 (China): 4 Januari 2023
  • OnePlus 11 (Global): 7 Februari 2023

Sebelum 2022, OnePlus melancarkan telefon perdana terbaharu semasa satu acara. Namun, pada tahun 2022, ia mula melakukan dua acara: satu untuk China dan satu untuk pasaran globalnya yang lain. Pelancaran OnePlus 10 Pro China berlaku dahulu, dan pelancaran global datang hampir tiga bulan kemudian. Pada tahun 2023, OnePlus mengulangi strategi ini untuk OnePlus 11.

Memandangkan kami telah menjalani dua tahun ini, kami berasa agak pasti bahawa OnePlus akan melakukan perkara yang sama pada tahun 2024. Oleh itu, anda harus menjangkakan acara pelancaran OnePlus 12 untuk China pada awal Januari 2024, dengan pelancaran global akan menyusul beberapa minggu atau bulan kemudian.

Menariknya, terdapat hampir sifar perbezaan antara versi China bagi telefon ini dan varian global. Dalam erti kata lain, satu-satunya perkara yang kita tidak akan tahu tentang OnePlus 12 apabila kita sampai ke pelancaran kedua ialah berapa kosnya. Spesifikasi, reka bentuk, ciri kamera, dll., semuanya akan disahkan pada pelancaran China. Ini bermakna anda akan dapat memulakan 2024 dengan mengetahui hampir semua yang ada tentang OnePlus 12 — walaupun anda tidak akan dapat membelinya sehingga Februari atau Mac.

Apakah ciri yang akan ada pada OnePlus 12?

OnePlus tidak begitu konsisten dengan apa yang ditawarkan dengannya telefon pintar perdana. Sebagai contoh, ia akhirnya mendapat pengecasan tanpa wayar dengan siri OnePlus 8 tetapi kemudian menjatuhkannya dengan OnePlus 11. Begitu juga, ia telah memperkenalkan perkakasan kamera mewah dan kemudian meninggalkannya, dan bercabang untuk penarafan IP rasmi sebelum menghentikannya berlatih. Oleh itu, terdapat banyak kad liar yang mengelilingi pelancaran OnePlus 11.

Reka bentuk

oneplus 11 berdiri dengan oneplus buds pro 2

Ryan Haines / Android Authority

OnePlus 9 kelihatan jauh berbeza jika dibandingkan dengan OnePlus 8. Begitu juga, OnePlus 10 Pro tidak kelihatan seperti OnePlus 9 Pro. OnePlus 11 memang kelihatan sangat mirip dengan OnePlus 10 Pro, tetapi persoalannya ialah: adakah OnePlus akan berpegang kepada satu bahasa reka bentuk atau menukarnya semula untuk OnePlus 12?

Malangnya, kami belum mempunyai sebarang pemaparan yang bocor atau kebocoran reka bentuk lain yang boleh dipercayai lagi. Dengan sejarah OnePlus, sesiapa sahaja boleh meneka bagaimana rupa telefon itu. Kita seharusnya melihat lebih banyak maklumat tentang perkara ini pada separuh kedua 2023.

Spesifikasi

profil sisi skrin oneplus 11r

Dhruv Bhutani / Android Authority

Keutamaan bernombor OnePlus terkini sentiasa didatangkan dengan cipset siri 8 Qualcomm yang terbaharu. Pada tahun 2024, kami menjangkakan untuk melihat Snapdragon 8 Gen 3 menyempurnakan OnePlus 12. Untuk melihat apa-apa lagi akan menjadi anjakan seismik strategi telefon pintar OnePlus, jadi ini adalah pertaruhan yang pasti.

Jika OnePlus 12 tidak datang dengan Snapdragon 8 Gen 3, kami akan makan topi kami.

Kami telah melihat beberapa maklumat yang bocor tentang Snapdragon 8 Gen 3. Dilaporkan, SoC boleh mempunyai persediaan teras baharu dalam konfigurasi 1+3+2+2. Ini bermakna anda boleh mengharapkan satu teras besar, lima teras sederhana dan dua teras kecil. Pada asasnya, ini sepatutnya menjadikan Snapdragon 8 Gen 3 lebih berkuasa daripada pendahulunya dan lebih berkebolehan mengenai penanda aras berbilang teras. Walau bagaimanapun, bagaimana ini akan meningkatkan penggunaan dunia sebenar adalah misteri buat masa ini.

Di luar SoC, OnePlus jarang menurunkan taraf spesifikasi daripada model sebelumnya. Ini bermakna anda harus melihat banyak spesifikasi yang sama yang kami lihat pada OnePlus 11. Ini akan termasuk sekurang-kurangnya 8GB dan sehingga 16GB RAM, sekurang-kurangnya 128GB storan dalaman dan sekurang-kurangnya bateri 5,000mAh. Bateri itu harus mengecas pada kelajuan sekurang-kurangnya 80W dengan wayar, walaupun pengecasan tanpa wayar mungkin tidak disokong. Paparan mestilah salah satu ciri bintangnya dengan resolusi 1440p, ketumpatan piksel tinggi dan penutup Gorilla Glass Victus.

Kamera

kamera oneplus 11 terus dihidupkan

Ryan Haines / Android Authority

OnePlus cenderung menukar strateginya mengenai kamera pada setiap tahun baharu. Walaupun konfigurasi kamera kekal secara relatifnya tetap — primer, ultralebar, telefoto, dan kadangkala yang keempat — jenis penderia dan ciri bintang bagi penderia tersebut berbeza-beza. Sebagai contoh, OnePlus 10 Pro mempunyai kamera ultra lebar lebar gila yang hampir merupakan kanta mata ikan. OnePlus menggunakan muslihat perisian untuk “membuka” imej, tetapi hasilnya tidak begitu mengagumkan dan menghalangnya daripada menjadi salah satu daripada tahun ini telefon kamera terbaik. Syarikat itu meninggalkan gaya kanta ini untuk OnePlus 11, memilih ultralebar dengan medan pandangan biasa — sambil pada masa yang sama menurunkan kualiti penderia kanta ini dengan ketara.

Adakah kamera OnePlus 12 akan menjadi satu lagi urusan penjimatan kos, atau adakah syarikat itu akhirnya akan meningkatkan dan menawarkan perkakasan peringkat perdana? Satu khabar angin menunjukkan bahawa telefoto boleh mendapat peningkatan yang ketara. Menurut pembocor Stesen Sembang Digital, OnePlus didakwa menguji secara dalaman peranti dengan pemproses Snapdragon 8 Gen 3 dan kanta telefoto periskop. Memandangkan OnePlus V Fold yang dijangkakan — yang akan dilancarkan Ogos ini — akan menjadi terlalu awal untuk mendapatkan SoC Snapdragon 8 Gen 3, peranti ujian dalaman ini hampir pasti adalah OnePlus 12. Sudah tentu, ini tidak bermakna 2024 perdana pasti akan mempunyai kanta telefoto periskop, tetapi nampaknya ia boleh.

Tanpa mengira perkakasan, anda boleh mengharapkan perkongsian berterusan dengan Hasselblad, kerana OnePlus telah membuat perjanjian besar-besaran mengenainya sejak beberapa tahun lalu. Perkongsian ini membawa sains warna tandatangan Hasselblad kepada telefon OnePlus.

Berapakah harga untuk OnePlus 12?

kamera oneplus 11 dan gelangsar amaran

Ryan Haines / Android Authority

  • OnePlus 8 Pro (2020): $899
  • OnePlus 9 Pro (2021): $969
  • OnePlus 10 Pro (2022): $899
  • OnePlus 11 (2023): $699

OnePlus 11 mendarat pada harga yang mengejutkan hanya $699. Walaupun ia tidak mempunyai perkataan “Pro” dalam namanya, OnePlus memberi jaminan kepada kami bahawa ia adalah perdana syarikat teratas untuk tahun 2023. Berbanding dengan telefon peringkat Pro sebelumnya, OnePlus 11 adalah ratusan dolar lebih murah.

Jelas sekali, syarikat itu perlu membuat pengorbanan yang besar untuk mendapatkan titik harga tersebut (pengecasan tanpa wayar, penarafan IP, kamera ultralebar berkualiti tinggi, dll.). Persoalannya ialah sama ada OnePlus mendapati ini berkesan atau tidak. Syarikat itu tidak kerap mengeluarkan nombor jualan untuk telefonnya, jadi kami tidak tahu sejauh mana OnePlus 11 dijual berbanding telefon OnePlus yang lebih lama dari keturunannya.

Dalam erti kata lain, kemungkinan OnePlus melihat kejayaan besar dengan OnePlus 11, dan OnePlus 12 akan mendarat pada titik harga yang sama dengan pengorbanan yang sama untuk sampai ke sana. Sebaliknya, ada kemungkinan OnePlus 11 tidak laku sama sekali, dan OnePlus akan kembali ke titik harga yang lebih tinggi dengan pengorbanan yang lebih sedikit pada OnePlus 12. Memandangkan khabar angin bahawa syarikat itu mempermainkan lensa telefoto periskop, kami sedang condong ke arah kenaikan harga yang ketara. Namun, itu hanya spekulasi buat masa ini.

OnePlus 12: Apa yang kita mahu lihat

Di atas, kami telah memberitahu anda semua tentang kebocoran, khabar angin dan data sejarah terkini untuk mencadangkan perkara yang mungkin akan kami lihat dengan OnePlus 12. Di bawah, kami mempunyai beberapa perkara yang kami harap dapat lihat. Sila ambil perhatian bahawa ini berbeza daripada kebocoran dan khabar angin kerana kami tidak mempunyai bukti perkara ini akan datang. Kami benar-benar ingin melihatnya berlaku.

Pengecasan tanpa wayar

OnePlus 8 Pro pada pengecas wayarles 2

Ia mengambil masa enam tahun untuk OnePlus akhirnya melancarkan telefon dengannya pengecasan tanpa wayar: OnePlus 8 Pro, yang mendarat pada 2020. Selepas akhirnya mendapat ciri tersebut, kami kehilangannya pada 2023, kerana OnePlus 11 kekurangan pengecasan tanpa wayar, dan kami tidak menjangkakan mana-mana telefon utama lain daripada OnePlus tahun ini (sekurang-kurangnya di luar alam telefon boleh lipat). Nampaknya kami kembali ke tempat kami dahulu, dengan membeli telefon OnePlus yang memerlukan pengguna untuk tidak mengambil berat tentang pengecasan tanpa wayar.

Kami benar-benar berharap masalah ini akan hilang pada tahun 2024. Semua telefon utama harus disertakan dengan pengecasan tanpa wayar — noktah. Dengan telefon sub-$500 seperti Google Pixel 7a kini memilikinya dan setiap iPhone moden menyokongnya bersama-sama dengan kelebihan MagSafe, tidak boleh ada sebarang alasan lagi. Pengecasan wayarles mungkin merupakan faedah yang bagus beberapa tahun lalu, tetapi ia semakin menjadi ciri standard. Jika anda merancang untuk memiliki OnePlus 12 anda selama bertahun-tahun, anda pasti mahu ia dapat mengecas secara wayarles, sama ada sekarang atau pada masa hadapan.

Kamera tanpa kompromi

aplikasi kamera oneplus 11 di tangan

Ryan Haines / Android Authority

Setiap tahun, kami menjangkakan pengalaman kamera perdana OnePlus yang terbaharu. Dan setiap tahun, kami pergi dengan sedikit kecewa. Yang paling hampir kita perolehi dengan kemenangan sebenar ialah OnePlus 9 Pro. Tetapi telefon itu juga mempunyai lensa keempat yang berlebihan (penderia monokrom 2MP) yang tidak banyak membantu pengguna selain meningkatkan harga telefon. Atas sebab apa pun, OnePlus enggan melakukan apa yang sebenarnya kita mahu, iaitu menawarkan sistem tiga kanta dengan penderia primer, ultralebar dan telefoto berkualiti tinggi. Tiada kanta tambahan, tiada perkakasan lama/sub-par, dan tiada gimik pelik. Adakah 2024 akan memberikan apa yang kita mahukan?

Kami benar-benar berharap OnePlus 12 mengatasi trend ini. Fakta bahawa kami telah mendengar OnePlus boleh menguji kanta telefoto periskop sudah pasti menggalakkan. Walau bagaimanapun, kami telah dibakar banyak kali sebelum ini. Kami berhati-hati optimis tetapi tidak meletakkan harapan kami terlalu tinggi untuk yang satu ini.

Penarafan IP penuh

Paparan OnePlus 10 Pro pada lukisan

Eric Zeman / Android Authority

Seperti pengecasan tanpa wayar, pengecasan penuh Penarafan IP adalah perkara yang kami sentiasa mahukan daripada OnePlus dan tidak mendapat sehingga 2020 dengan OnePlus 8 Pro. Akhirnya, penarafan IP juga hilang, dengan OnePlus 11 kekurangannya (sekurang-kurangnya untuk model yang tidak dikunci).

Sekali lagi, seperti pengecasan tanpa wayar, penarafan IP68 penuh harus menjadi standard untuk mana-mana telefon utama. Mendapatkan pensijilan ini mengambil masa dan memerlukan lebih banyak wang, tetapi melangkaunya bukanlah penyelesaian yang mencukupi. Ini amat jelas apabila walaupun orang pertengahan sekurang-kurangnya boleh mendapatkan penarafan IP67, seperti halnya dengan Pixel 6a dan Pixel 7a. Walaupun OnePlus tidak mahu mendapatkan penarafan IP68 untuk OnePlus 12, sekurang-kurangnya ia sepatutnya memberi kami IP67.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Tarikh keluaran, khabar angin, spesifikasi, harga dan senarai hajat
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker