Berita Teknologi

PlayStation mengesahkan Project Q akan datang pada akhir tahun ini

TL;DR

  • PlayStation mengesahkan semasa itu ia berfungsi pada peranti pegang tangan dengan nama kod Project Q.
  • Projek Q akan membolehkan pengguna menstrim permainan pada PS5 mereka melalui PS Remote Play.
  • Peranti itu dijadualkan dilancarkan pada akhir tahun ini.

PlayStation mempunyai beberapa sejarah dengan peranti pegang tangan selama bertahun-tahun. Terdapat PlayStation Portable (PSP), PSP Go, dan akhirnya PlayStation Vita. Namun, sudah sedekad sejak percubaan terakhirnya. Tetapi PlayStation mencelupkan kakinya ke dalam air sekali lagi dengan Project Q.

Sebulan yang lalu, dikhabarkan bahawa PlayStation sedang mengusahakan peranti pegang tangan baharu yang diberi nama kod Project Q. Sejurus sebelum tamat pameran PlayStation selama satu jam pada hari Rabu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sony Interactive Entertainment Jim Ryan secara rasmi mengesahkan kewujudan Project Q.

Jika anda berharap ia akan menjadi pengganti PS Vita, anda pasti kecewa. Sebaliknya, ia adalah peranti penstriman yang membolehkan pengguna bermain permainan yang disimpan pada PS5 mereka melalui Main Jauh dan sambungan Wi-Fi.

Lihatlah aksesori baharu yang didedahkan di Showcase hari ini β€” peranti Project Q untuk bermain permainan yang dipasang pada PS5 anda dan distrim melalui WiFi, serta fon telinga wayarles rasmi pertama kami yang menawarkan audio tanpa kehilangan pada PS5 dan PC.

“Kami melancarkan peranti khusus untuk membolehkan anda menstrim sebarang permainan daripada konsol PS5 anda menggunakan Main Jauh melalui Wi-Fi,” kata Ryan. β€œSecara dalaman dikenali sebagai ‘Projek Q,’ ia mempunyai skrin HD 8 inci dan semua butang serta ciri pengawal wayarles DualSense.”

Skrin 8-inci itu ialah paparan LCD dengan resolusi 1080p dan kadar bingkai 60fps. Peranti itu dijadualkan tiba pada lewat tahun ini. Sebagai peranti pendamping, bukannya konsol khusus seperti Steam Deck, anda hanya akan dapat memainkan permainan yang disimpan dan dipasang pada PS5 anda.

Belum ada banyak butiran di luar sana tentang peranti itu, jadi sukar untuk mengetahui sama ada ini akan memberikan apa-apa faedah tambahan berbanding hanya menggunakan Main Jauh pada telefon anda. Walau bagaimanapun, ia memberi tip kepada Sony tentang dorongannya baru-baru ini ke dalam permainan awan, yang mula diambil untuk 22 peranan yang berkaitan dengan teknologi permainan awan bulan lepas.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: PlayStation mengesahkan Project Q akan datang pada akhir tahun ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker