Berita Teknologi

OPPO memadamkan laman web Jermannya di tengah-tengah khabar angin keluar EU, inilah sebabnya

Laporan mengenai OPPO menghapuskan produk dari laman web Jermannya mula melakukan pusingan pada hujung minggu. Malah, tiada peranti OPPO disenaraikan di laman web rasmi syarikat di Jerman. Sebaliknya, halaman tersebut memaparkan sepanduk yang berbunyi (terjemahan mesin), “Tiada maklumat produk tersedia pada masa ini di tapak web kami. Beberapa produk juga tidak tersedia di Jerman, termasuk Reno 8 Series, Find N2 Flip.”

Soalan lazim tunggal yang disenaraikan di tapak web mengatakan pengguna OPPO sedia ada boleh terus menggunakan produk mereka tanpa sekatan dan akan menerima semua kemas kini masa hadapan.

OPPO sebelum ini diumumkan bahawa ia menangguhkan perniagaannya di Jerman kerana isu undang-undang yang akan berlaku dan pertikaian paten yang berterusan dengan Nokia. Bagaimanapun, syarikat itu menegaskan bahawa ia tidak akan meninggalkan pasaran Jerman secara kekal.

Kami menghubungi OPPO bertanyakan sama ada menyahsenarai produk daripada tapak webnya juga merupakan langkah sementara sehingga syarikat menyelesaikan isunya di pasaran Jerman. Berikut adalah kenyataan yang kami terima daripada wakil OPPO:

Sebagai tindak balas kepada pertikaian komersial yang difailkan terhadap OPPO oleh Nokia, penjualan beberapa produk OPPO ditangguhkan buat sementara waktu di Jerman. Selain daripada penjualan dan pemasaran produk berkaitan yang ditangguhkan, OPPO akan meneruskan operasi di Jerman. Seperti biasa, pengguna boleh terus menggunakan produk OPPO mereka, mengakses perkhidmatan selepas jualan OPPO, menerima kemas kini OS masa hadapan dan banyak lagi.

Daripada kenyataan di atas, nampaknya penghentian pemasaran produk melalui laman webnya adalah sebahagian daripada kesan yang dihadapi OPPO di Jerman. Bila ia kehilangan kes pelanggaran paten kepada Nokia di negara ini, ia terpaksa menghentikan jualan bukan sahaja telefon berjenama OPPO di negara ini tetapi juga telefon bimbit OnePlus. Malah sekarang, OnePlus tidak menjual telefon melalui tapak web Jermannya, dengan produk yang tersedia terhad kepada fon telinga, aksesori dan Pad OnePlusnya.

Walaupun OPPO terus menafikan kemungkinan keluarnya dari pasaran utama Eropah, semua tanda menunjukkan sebaliknya. Minggu lalu, laporan juga mencadangkan bahawa OPPO dan OnePlus merancang untuk menyelesaikan perkara di Perancis. Syarikat itu juga menutup unit reka bentuk cipnya yang bertanggungjawab ke atas cip MariSilicon tersuainya kerana masalah ekonomi global. Dengan semua ini berlaku, masa depan OPPO di rantau Eropah kekal sebagai permainan tunggu dan tonton.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: OPPO memadamkan laman web Jermannya di tengah-tengah khabar angin keluar EU, inilah sebabnya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker