Berita Teknologi

Jangan bayar untuk WinRAR! Windows 11 akan menyokong fail RAR tidak lama lagi

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Microsoft secara senyap-senyap telah mengumumkan bahawa ia akan menyokong pembukaan fail RAR pada Windows 11.
  • Format fail biasanya memerlukan WinRAR atau aplikasi pemampatan fail lain.

ZIP ialah format pemampatan fail yang popular, tetapi Windows telah membenarkan anda membuka fail ZIP secara asli selama bertahun-tahun sekarang. Walau bagaimanapun, platform ini tidak menyokong format pemampatan fail WinRAR yang telah lama berjalan sama sekali.

Nasib baik, Microsoft mempunyai sekarang diumumkan (h/t: The Verge) itu Windows 11 akan menyokong fail RAR secara asli. Selain itu, sistem pengendalian juga akan menyokong format pemampatan fail lain seperti 7-Zip, tar dan gz.

Ini semua berkat Microsoft memanfaatkan projek liarchive sumber terbuka, yang membuka pelbagai format pemampatan fail.

Bagaimanakah anda membuka fail RAR pada PC Windows anda?

0 undi

Ini adalah langkah yang agak ketara untuk platform, kerana anda kini perlu memuat turun WinRAR atau aplikasi alternatif seperti 7-Zip jika anda ingin membuka fail RAR. Aplikasi WinRAR khususnya telah lama mendorong pengguna untuk membeli lesen, tetapi anda boleh mendapatkannya dengan baik pada percubaan percuma tanpa had.

Sama ada cara, anda tidak perlu memuat turun aplikasi pemampatan fail yang berasingan jika anda hanya mahu membuka pelbagai format arkib pada Windows 11. Dan sudah tiba masanya, kerana WinRAR khususnya pertama kali dilancarkan pada tahun 1995.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Jangan bayar untuk WinRAR! Windows 11 akan menyokong fail RAR tidak lama lagi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker