Berita Teknologi

Google tidak akan memadamkan akaun tidak aktif dengan video YouTube

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Google merancang untuk mula memadamkan akaun lama yang tidak aktif mulai Disember ini.
  • Pembersihan hanya akan menjejaskan akaun yang telah aktif selama dua tahun atau lebih lama.
  • Google akan menghantar berbilang pemberitahuan kepada pengguna sebelum proses pemadaman bermula.

Kemas kini: 18 Mei 2023 (5:32 PG ET): Google mempunyai diperjelaskan ia tidak mempunyai rancangan untuk memadamkan akaun dengan video YouTube pada masa ini. Ini bermakna jika anda seorang pencipta dan menggunakan akaun Google anda hanya untuk memuat naik video YouTube dan tiada perkara lain, anda berada dalam keadaan yang jelas.


Artikel asal: 16 Mei 2023 (12:20 PM ET): Jika anda mempunyai a akaun Google dan sudah lama tidak melog masuk, anda mungkin mahu melakukan daftar masuk pantas. Google merancang untuk mula memadamkan akaun tidak aktif pada akhir tahun ini.

Dalam catatan blog, firma berasaskan Mountain View mengumumkan perubahan kepada dasar akaun tidak aktifnya. Pada tahun 2020, syarikat itu berkata ia akan mengalih keluar kandungan yang disimpan dalam akaun tidak aktif, tetapi akan menyimpan akaun tersebut. Menurut blog itu, Google mengatakan ia kini akan memadamkan akaun bersama-sama dengan kandungan jika akaun itu tidak aktif selama dua tahun atau lebih.

Nampaknya langkah ini berdasarkan keselamatan data pengguna. Gergasi teknologi itu mendakwa bahawa akaun yang tidak digunakan lebih berkemungkinan dikompromi disebabkan oleh pelbagai faktor. Beberapa contoh yang diberikan termasuk kekurangan pengesahan dua faktor dan semakan keselamatan.

Dasar ini berkuat kuasa mulai hari ini, tetapi pembersihan tidak akan bermula sehingga Disember 2023. Jika akaun anda telah melepasi ambang dua tahun, Google mengatakan akaun dan kandungannya mungkin dipadamkan termasuk Gmail, Dokumen, Drive, Meet, Kalendar , YouTube dan Google Photos.

Sebelum itu berlaku, syarikat menyatakan bahawa ia akan menghantar berbilang pemberitahuan “sepanjang bulan yang membawa kepada pemadaman, kepada kedua-dua alamat e-mel akaun dan e-mel pemulihan.” Ia juga akan menggunakan pendekatan berperingkat, “bermula dengan akaun yang dibuat dan tidak pernah digunakan lagi.”

Untuk mengekalkan akaun anda, anda hanya perlu menjadikannya aktif. Ini boleh dilakukan dengan melog masuk dan menggunakan mana-mana perkhidmatan Google. Sebagai contoh, tindakan ini akan menukar akaun anda kepada aktif:

  • Membaca e-mel
  • Menggunakan Google Drive
  • Menonton YouTube
  • Menggunakan Carian Google
  • Menggunakan log masuk Google untuk log masuk ke perkhidmatan pihak ketiga

Jika anda mempunyai akaun perniagaan, anda tidak perlu risau tentang perubahan dasar ini. Google mengatakan ia hanya akan digunakan untuk akaun peribadi percuma. Langganan seperti Google One juga selamat daripada dasar baharu ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google tidak akan memadamkan akaun tidak aktif dengan video YouTube
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker