Berita Teknologi

Google Chrome akan mula mengesan kesilapan URL dan mencadangkan tapak web

Calvin Wankhede / Android Authority

TL;DR

  • Google telah mengumumkan ciri kebolehaksesan baharu yang datang kepada produknya.
  • Penyemak imbas Chrome mendapat ciri yang akan mengesan kesilapan menaip dalam URL.
  • Ciri ini kini tersedia untuk Chrome pada desktop.

Jika anda tidak tahu, hari ini ialah Hari Kesedaran Kebolehcapaian Global. Awal minggu ini, Samsung mengiktiraf hari itu dengan mengumumkan kemas kini yang akan datang ke Galaxy Buds 2 Pro. Kini nampaknya Google turut membawa peningkatan kebolehaksesan kepada produknya, termasuk Google Chrome.

Pada blog syarikat, Google mendedahkan ia memperkenalkan pelbagai ciri kebolehcapaian baharu. Boleh dikatakan, ciri paling menarik yang disebut dalam blog itu ialah pengesan kesilapan taip URL yang datang ke pelayar Chrome.

Menurut gergasi teknologi itu, apabila menaip URL dalam bar alamat, Google Chrome akan mengesan kesilapan menaip dan mencadangkan tapak web berdasarkan pembetulan. Google berkata ini meningkatkan kebolehaksesan untuk “orang yang mengalami disleksia, pelajar bahasa dan sesiapa sahaja yang membuat kesilapan”.

Ciri ini dikatakan boleh didapati sekarang pada desktop dan akan datang ke mudah alih dalam beberapa bulan akan datang. Walau bagaimanapun, ciri ini nampaknya masih belum disiarkan, sekurang-kurangnya apabila kami mencubanya pada penyemak imbas kami.

Selain itu, syarikat itu mengumumkan bahawa Kapsyen Langsung memperluaskan ketersediaannya. Sari Kata Langsung ialah ciri yang menyediakan kapsyen masa nyata untuk apa-apa sahaja dengan bunyi. Ciri ini kini disertakan dengan kotak kapsyen pada tablet Android. Ia juga akan membolehkan anda menaip semula respons semasa panggilan dan meminta respons dibacakan dengan kuat kepada pemanggil lain. Dan Google menambah sokongan untuk bahasa Perancis, Jerman dan Itali serta mengembangkan akses kepada Pixel 4 dan 5 serta Peranti Android yang lain.

Beberapa pendedahan ketara lain ialah pengalaman teks-ke-ucapan baharu yang datang ke Wear OS 4, perubahan pada ikon kerusi roda dalam Peta Google dan teks alt dan kapsyen imej yang dijana AI.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google Chrome akan mula mengesan kesilapan URL dan mencadangkan tapak web
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker