Berita Teknologi

Apl AI percubaan ini akan membolehkan anda menukar idea anda menjadi muzik

TL;DR

  • MusicLM ialah apl AI yang menjana lagu berdasarkan gesaan teks.
  • Aplikasi ini mencipta dua lagu daripada satu gesaan.
  • Sesiapa sahaja boleh mendaftar untuk mencuba alat AI percubaan sekarang.

Daripada mencipta imej kepada mempertingkatkan enjin carian, AI hampir ke mana-mana sahaja anda beralih pada hari ini. Kini nampaknya muzik adalah sempadan seterusnya kerana apl AI percubaan baharu menjanjikan untuk mengubah idea anda menjadi muzik.

Didalam blog, Pengurus Produk Labs Kristin Yim dan Pengurus Produk Google Research Hema Manickavasagam mengumumkan bahawa pendaftaran telah bermula untuk MusicLM. Digambarkan sebagai alat percubaan, apl itu boleh mengubah gesaan teks kepada muzik. Sebagai contoh, menaip gesaan “Jazz yang penuh semangat untuk majlis makan malam” akan menjana begitu sahaja.

Konsepnya tidak jauh berbeza dengan cara chatbot Google atau Microsoft berfungsi. Anda menaip sesuatu ke dalam medan, dan AI menjana hasil.

Menurut blog itu, MusicLM mengambil gesaan teks dan menyampaikan dua versi lagu. Pengguna kemudiannya boleh mendengar kedua-dua versi dan memberikan trofi kepada versi yang kedengaran terbaik. Ini dilaporkan membantu model AI meningkatkan keupayaan penjanaan muziknya. Anda boleh mendengar beberapa contoh alat ini dicipta di bawah.

Seperti aplikasi AI yang lain, terdapat kebimbangan bahawa menggunakan alat sedemikian boleh digunakan untuk membahayakan artis. Walau bagaimanapun, Google mendakwa bahawa ia telah cuba menjadikan alat itu sebagai “inovasi yang bertanggungjawab” dengan bekerjasama dengan pemuzik dan “menghos bengkel untuk melihat bagaimana teknologi ini boleh memperkasakan proses kreatif.”

Pada mulanya diumumkan pada bulan Januari, sesiapa sahaja boleh mencubanya di AI Test Kitchen di web, Android atau iOS. Tetapi seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda perlu melakukannya mendaftar dan sertai senarai menunggu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apl AI percubaan ini akan membolehkan anda menukar idea anda menjadi muzik
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker