Berita Teknologi

‘AirTag untuk Android’ Chipolo ialah penjejak lokasi Cari Peranti Saya yang pertama

TL;DR

  • Chipolo telah mengumumkan dua pencari item baharu yang akan menjadi penjejak pertama yang bekerja dengan perkhidmatan Cari Peranti Saya yang diubah suai oleh Google.
  • Chipolo ONE Point dan CARD Point tersedia untuk dibeli sekarang dengan penghantaran bermula pada Julai 2023.
  • Kedua-dua penjejak akan dikuasakan oleh rangkaian penjejakan lokasi baharu Google yang “dikuasakan oleh rangkaian berbilion peranti Android di seluruh dunia.”

Antara semua perbincangan tentang AI (budak lelaki, adakah terdapat banyak) dan peranti baharu yang mewah seperti Google Pixel 7a dan Lipatan Pikseladalah mudah untuk melupakan peranti yang hilang yang kami jangka dapat lihat di Google I/O 2023. Portfolio I/O syarikat Mountain View telah banyak dibocorkan sebelum hari besar, dan kebocoran tersebut termasuk petunjuk tentang kebenaran Alternatif Apple AirTag daripada Big G dilaporkan dipanggil Nest Locator Tag. Malangnya, itu bukan untuk menjadi, tetapi perkhidmatan Cari Peranti Saya yang baru dirombak tidak akan pergi tanpa penjejak lokasi yang serasi terima kasih kepada pencari kunci Chipolo ONE Point Chipolo yang mengutamakan Android dan pencari dompet Chipolo CARD Point.

Dua penjejak baharu tersedia untuk prapesan mulai hari ini di halaman kedai Chipolo dengan penghantaran yang dijanjikan untuk, “separuh kedua Julai 2023.” ONE Point (model bulat kecil) dan CARD Point akan dijual pada harga $28 dan $35 di AS, masing-masing, dengan yang kedua mengurangkan AirTag dengan wang tunggal. Di UK dan seluruh Eropah, kedua-duanya akan berharga £30/€34 dan £35/€39, sekali lagi. Ia didatangkan dalam kemasan Off White baharu yang akan menggembirakan peminat reka bentuk Chipolo yang biasanya berwarna-warni.

titik kad chipolo

Penjejak baharu Chipolo amat ketara sebagai aksesori penjejakan lokasi pertama yang berfungsi dengan rangkaian Cari Peranti Saya yang dipertingkatkan oleh Google. Perkhidmatan yang diperbaharui kini melangkaui penjejakan yang hilang telefon Android dan kini akan memanfaatkan rangkaian luas peranti Android di seluruh dunia untuk ping lokasi tablet yang serasi, fon telinga wayarles sebenar dan, sudah tentu, apa-apa yang dilampirkan pada peranti pencari item yang disokong. Ini beroperasi dengan cara yang serupa dengan rangkaian Cari Saya Apple, serta penyelesaian serupa daripada Tile dan Samsung, walaupun versi Google tidak akan dihadkan kepada peranti Google, dengan fon kepala JBL dan Sony telah disahkan untuk sokongan masa hadapan. Menurut Sameer Samat, perkhidmatan itu akan, “dikuasakan oleh rangkaian berbilion peranti Android di seluruh dunia.” Naib Presiden Pengurusan Produk Google juga meluangkan sedikit masa untuk meredakan kebimbangan tentang pelanggaran privasi, dengan menyatakan bahawa “dari awal, kami mereka bentuk rangkaian dengan cara yang memelihara privasi.”

Menjejaki peranti boleh menjadi sukar. Lewat tahun ini, Cari Peranti Saya akan membantu mencari produk selain telefon anda, seperti fon kepala, tablet & banyak lagi. PSA: Rangkaian Cari Peranti Saya memastikan data lokasi disulitkan, jadi maklumat anda adalah untuk tatapan anda sahaja. #GoogleIO pic.twitter.com/4XKLo1KVsD

Chipolo sudah pun membuat penjejak khusus Cari Saya yang setara yang dipanggil ONE Spot dan ONE Card, jadi sangat bagus untuk melihat syarikat itu menawarkan pilihan yang serupa untuk pengguna Android menggunakan rangkaian dikembangkan Google. Peranti akan serasi dengan peranti Android yang menjalankan Android 9 atau lebih baru. Mata ONE akan menarik dengan jelas AirTag perbandingan, tetapi perlu diperhatikan bahawa penjejak lokasi bulat hanya mempunyai bateri berkadar satu tahun, walaupun anda boleh menggantikannya. Sementara itu, CARD Point akan bertahan selama dua tahun, tetapi anda tidak boleh menggantikan bateri. Sebaliknya, Chipolo akan menawarkan program pembaharuan.

Kedua-dua penjejak adalah kalis air dan akan memainkan bunyi mengikut arahan jika anda berada dalam julat 200 kaki untuk membantu mengesannya, serta apa sahaja yang anda simpan atau melekat padanya. Chipolo ONE Point dan CARD Point juga mempunyai fungsi yang memaklumkan sesiapa sahaja yang mempunyai penjejak tidak berdaftar pada orang mereka. Apple AirTag mempunyai ciri anti-stalking yang serupa yang, setakat minggu lepas berikutan pengumuman bersamaakan memaklumkan pengguna Android jika mereka dijejaki oleh AirTag.

Seronok melihat Chipolo tampil berayun menyokong ciri Cari Peranti Saya yang baharu, serta pengesahan bahawa Tile dan Pebblebee tidak akan ketinggalan dengan produk serupa. Tetapi membingungkan bahawa Google tidak mempunyai pesaing AirTag sendiri yang bersedia untuk masa utama. Kami juga perlu menunggu dan melihat tahap penuh strategi “memelihara privasi” yang dijanjikan daripada Google memandangkan berapa banyak kontroversi telah menyelubungi AirTags dan potensinya untuk penjejakan berniat jahat (sama seperti mana-mana penjejak lokasi).

Adakah anda akan membeli penjejak Chipolo yang didayakan Peranti Saya?

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: ‘AirTag untuk Android’ Chipolo ialah penjejak lokasi Cari Peranti Saya yang pertama
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker