Berita Teknologi

AI boleh pakai oleh Humane yang ditunjukkan semasa TED Talk

TL;DR

  • Pengasas bersama yang berperikemanusiaan Imran Chaudhri menunjukkan demo alat boleh pakai berasaskan projektor semasa berada di TED Talk.
  • Yang boleh pakai mampu menghantar dan menerima panggilan, terjemahan bahasa dan banyak lagi.
  • Boleh pakai ialah produk kendiri yang tidak perlu digandingkan dengan peranti lain.

Kemas kini, 9 Mei 2023 (2:13 PTG ET): Artikel ini telah dikemas kini untuk memasukkan video penuh TED Talk di mana Imran Chaudhri mendemonstrasikan produk boleh pakai berasaskan projektor Humane.


Asal, 21 April 2023 (1:51 PTG ET): Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang Humane, dan ada sebab yang kukuh untuk itu. Kebanyakan kerja syarikat itu diselubungi misteri. Tetapi salah seorang pengasas bersama Humane baru sahaja mempamerkan AI boleh pakai yang sama seperti bentuk boleh pakai SembangGPT.

Humane ialah syarikat permulaan AI yang diasaskan oleh bekas veteran Apple Imran Chaudhri dan Bethany Bongiorno. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kerjanya kebanyakannya kekal dalam bayang-bayang. Tetapi kami mendapat pandangan pertama kami pada salah satu projek dalam pembangunannya semasa TED Talk baru-baru ini.

Semasa TED Talk — tidak dijadualkan tersedia sehingga 22 April — Chaudhri mendedahkan peranti yang terletak di dalam poket jaketnya kepada penonton. Peranti ini adalah boleh pakai berkuasa AI yang tidak memerlukan sambungan ke peranti lain. Dalam tweet yang disediakan oleh SongsangRaymond Wong, kami dapat melihat kebolehan alat itu.

Dalam tweet di atas, kami melihat peranti itu mempunyai projektor yang dipaparkan pada tangan Chaudhri. Chaudhri menggunakan UI yang ditayangkan pada tangannya untuk memanggil Bethany Bongiorno.

Selain memanggil, boleh pakai juga mampu menterjemah perkataan ke dalam bahasa lain. Chaudhri menunjukkan ciri ini dengan mengetik pada peranti, menyebut beberapa perkataan, dan kemudian menunggu peranti bertindak balas. Apa yang kami dengar ialah perwakilan AI bagi suara Chaundri yang bercakap dalam bahasa Perancis.

The @Berperikemanusiaan boleh pakai melakukan terjemahan Bahasa Inggeris->Perancis AI dalam suara anda sendiri… wow. (BUNYI HIDUP)

mengikut SongsangLaporan, boleh pakai mempunyai ciri “kejar saya” yang boleh mengambil maklumat daripada mesyuarat anda dan menyaringnya menjadi titik tumpu pantas. Sesuatu yang boleh dilakukan oleh ChatGPT dan Bard. Chaudhri juga menunjukkan ciri di mana dia menaikkan bar gula-gula dan bertanya kepada yang boleh dipakai “Bolehkah saya makan ini?” Peranti itu menjawab “Sebuah bar susu mengandungi mentega koko. Memandangkan sikap tidak bertoleransi anda, anda mungkin mahu mengelakkannya.”

Untuk memberikan sedikit perspektif tentang apa yang Humane cuba lakukan dengan produk ini, Chaudhri berkongsi visinya.

Apa yang kita lakukan dengan semua yang luar biasa ini [AI] perkembangan? Dan bagaimana kita sebenarnya memanfaatkan ini untuk benar-benar menjadikan hidup kita lebih baik? Jika kita melakukan ini dengan betul, AI akan membuka kunci dunia kemungkinan. Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda apa yang kami fikir adalah penyelesaian untuk tujuan itu. Dan ini kali pertama kami melakukannya secara terbuka. Ia adalah jenis peranti boleh pakai baharu, itu dan platform yang dibina sepenuhnya dari bawah ke atas untuk kecerdasan buatan. Dan ia benar-benar berdiri sendiri. Anda tidak memerlukan telefon pintar atau mana-mana peranti lain untuk berpasangan dengannya. Ia berinteraksi dengan dunia seperti cara anda berinteraksi dengan dunia, mendengar apa yang anda dengar, melihat apa yang anda lihat, sambil mengutamakan privasi, dan selamat, serta memudar sepenuhnya ke latar belakang kehidupan anda.

Nampaknya matlamat Humane adalah untuk beralih daripada skrin dan boleh pakai AI ini boleh menjadi langkah pertama. Tetapi TED Talk gagal menjawab beberapa soalan yang berlarutan. Sebagai contoh, berapa berat yang boleh dipakai? Atau bolehkah menyinarkan projektor ke mata seseorang boleh menyebabkan kemudaratan?

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: AI boleh pakai oleh Humane yang ditunjukkan semasa TED Talk
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker