Berita Teknologi

Windows 11 beta membolehkan apl mengetahui apabila anda berada berdekatan dengan PC anda

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Binaan pratonton Windows 11 baharu sedang dilancarkan kepada ahli saluran Beta.
  • Kemas kini memperkenalkan API baharu untuk peranti dengan penderia kehadiran.
  • Kemas kini ini membolehkan apl menyampaikan pengalaman unik yang dibina berdasarkan pengesanan kehadiran.

Orang dalam dalam saluran Beta Microsoft mendapat yang baharu Windows 11 binaan pratonton. Kemas kini baharu akan membolehkan apl mengesan apabila anda berada di hadapan PC anda.

Microsoft mengumumkan dalam a catatan blog bahawa ia mengeluarkan pratonton Windows 11 Insider binaan 22621.1610 dan bina 22624.1610 ke saluran Beta hari ini. Bina 22621.1610 adalah untuk jika anda mahu ciri baharu dimatikan secara lalai. Kemas kini memperkenalkan tetapan privasi baharu dan API pembangun untuk peranti dengan penderia kehadiran.

Pengesanan kehadiran bukan baharu, Windows 11 mempunyai keupayaan ini untuk seketika. Contohnya, PC yang mempunyai penderia kehadiran terbina dalam mempunyai keupayaan untuk bangun apabila anda berada di sebelahnya dan tidur apabila anda pergi.

Walau bagaimanapun, kemas kini ini akan memanjangkan fungsi ini kepada apl. Ini akan membolehkan pembangun mencipta pengalaman unik yang dibina berdasarkan keupayaan ini dalam apl mereka. Dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia juga akan menambah pilihan tetapan privasi baharu. Pilihan ini membolehkan anda mengkonfigurasi aplikasi yang mempunyai akses kepada API penderia kehadiran.

Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, apl yang ingin menggunakan penderia kehadiran peranti anda perlu meminta kebenaran terlebih dahulu. Anda juga akan dapat menyemak apl yang merasakan kehadiran anda dan menogol akses ke hidup atau mati. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu pergi ke Tetapan, klik pada Privasi dan Keselamatan, dan kemudian pergi ke Pengesanan Kehadiran.

Kemas kini juga membawa beberapa pembetulan dan penambahbaikan. Anda boleh menyemak changelog penuh dalam blog.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Windows 11 beta membolehkan apl mengetahui apabila anda berada berdekatan dengan PC anda
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker