Berita Teknologi

Ternyata pesaing Steam Deck ASUS adalah nyata dan prapesanan akan disiarkan tidak lama lagi

TL;DR

  • ASUS sedang membuat konsol permainan pegang tangan pertamanya.
  • Pegang tangan dikatakan berjalan pada cip AMD tersuai.
  • Harga dan ketersediaan belum didedahkan, tetapi penyenaraian tersedia di Best Buy.

Pada hari terakhir bulan Mac, ASUS menggoda sistem permainan pegang tangan di media sosial. Memandangkan masa pengumuman itu, ia dianggap sebagai jenaka awal April Fool. Tetapi ternyata konsol itu sememangnya perjanjian sebenar.

Hari ini, ASUS menyiarkan di Twitter untuk mengesahkan bahawa pesaingnya kepada Valve’s Dek Stim bukan gurauan April Fool. Bukan sahaja syarikat itu membuat PC permainan pegang tangan sendiri, malah prapesanan juga dijangka akan disiarkan tidak lama lagi. Jika anda pergi ke Belian terbaikmalah anda akan menemui penyenaraian untuk peranti itu.

Dipanggil ROG ALLY, pegang tangan ASUS dijangka menempatkan cip AMD tersuai. Menurut YouTuber Dave2D — yang diberi sampel kejuruteraan — ROG ALLY menggunakan Zen 4 dan RDNA 3 APU. Ia juga dilaporkan mempunyai paparan 7-inci seperti Steam Deck, tetapi sebaliknya menggunakan skrin resolusi 1080p. Sebagai perbandingan, paparan Steam Deck menawarkan resolusi 1280 x 800.

Selain paparan yang lebih baik, ASUS mendakwa pegang tangannya menawarkan dua kali ganda prestasi Steam Deck. Sistem ini juga dilaporkan boleh memasukkan produk GPU luaran ASUS — ROG XG Mobile eGPU. Walaupun ia dipalamkan ke dalam ROG XG Mobile eGPU, pegang tangan boleh menstrim permainan ke TV anda dan mengecas pada masa yang sama.

Akhirnya, nampaknya ROG ALLY serasi dengan berbilang platform, termasuk Windows 11 dan Xbox Game Pass. Dan ia dijangka dilancarkan secara global.

Ini bukan kali pertama Steam Deck menghadapi persaingan. Sebagai contoh, terdapat Lenovo’s Legion Play dan, lebih baru-baru ini, G Cloud Logitech. Walau bagaimanapun, kedua-duanya adalah sistem permainan awan pegang tangan, dan ini ialah PC permainan pegang tangan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Ternyata pesaing Steam Deck ASUS adalah nyata dan prapesanan akan disiarkan tidak lama lagi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker