Berita Teknologi

Tarikh keluaran, harga, spesifikasi, khabar angin dan banyak lagi

Ryan Haines / Android Authority

Z Lipat 4 (dibuka)

Kemas kini, 14 April 2023 (04:05 PTG ET): Kami telah mengemas kini hab khabar angin Samsung Galaxy Z Fold 5 ini dengan maklumat baharu berkaitan reka bentuk telefon.


Artikel asal: Samsung biasanya melancarkan peranti Galaxy Z Fold dan Z Flip baharu tepat pada masanya untuk musim gugur. The telefon boleh lipat kini dalam generasi keempat mereka dan telah selesa menggantikan yang pernah memerintah Siri Galaxy Note. Tidak perlu dikatakan, Samsung Galaxy Z Fold 5 akan berada dalam barisan seterusnya untuk gelaran telefon Samsung paling premium tahun ini, mengikut barisan teratas Galaxy S23 Ultra.

Dari masa ke masa, Samsung telah terus memperhalusi formula telefon boleh lipatnya. Walaupun peranti kelihatan lebih kurang sama selama bertahun-tahun, kami telah melihat peningkatan dalam teknologi paparan, ketahanan, helah perisian baharu dan banyak lagi. Sudah tentu, perkakasan dalaman terus mendapat peningkatan yang jelas, seperti SoC yang lebih berkuasa dan kamera yang lebih baik. Tahun ini juga, khabar angin sudah pun menggambarkan Galaxy Z Fold 5 sebagai peranti lipat paling dihormati Samsung. Inilah yang kita tahu setakat ini.

Adakah terdapat Samsung Galaxy Z Fold 5?

Galaxy Z Fold 4 dan S Pen

Ryan Whitwam / Android Authority

Samsung secara konsisten melancarkan telefon boleh lipat baharu sejak Galaxy Fold pertama muncul pada 2019. Jadi tidak ada sebab untuk mempercayai bahawa Samsung tidak akan melancarkan satu lagi set telefon lipat tahun ini. Malah, kepala mudah alih Samsung baru-baru ini berkata bahawa telefon boleh lipat syarikat boleh mengatasi perdana siri S dalam penghantaran menjelang 2025. Syarikat itu mahu talian fleksibelnya menjadi “standard baharu” untuk telefon pintar. Selain itu, terdapat banyak khabar angin yang tersebar mengenai Galaxy Z Fold 5 (lebih lanjut mengenainya kemudian), dan seperti yang mereka katakan, tiada asap tanpa api.

Setakat ini, Samsung belum mengesahkan pelancaran Galaxy Z Fold 5 secara rasmi. Kami tidak menjangkakan syarikat akan mendedahkan apa-apa tentang peranti boleh lipat baharu sehingga hanya beberapa minggu sebelum pelancaran.

Bilakah tarikh keluaran Galaxy Z Fold 5?

samsung galaxy z fold 4 youtube multitasking

Ryan Haines / Android Authority

  • Samsung Galaxy Fold — 20 Mac 2019
  • Samsung Galaxy Z Fold 2 — 5 Ogos 2020
  • Samsung Galaxy Z Fold 3 — 24 Ogos 2021
  • Samsung Galaxy Z Fold 4 — 10 Ogos 2022

Galaxy Z Fold 4 dilancarkan seperti jam pada 10 Ogos 2022. Z Fold 3 juga hadir pada bulan Ogos, walaupun lebih menjelang akhir bulan. Jika Samsung mematuhi jadual biasa, kita sepatutnya melihat Galaxy Z Fold 5 diumumkan sekitar pertengahan hingga akhir Ogos tahun ini. Jualan untuk telefon sepatutnya bermula dalam satu atau dua minggu berikutnya.

Tiada apa-apa di luar sana yang menunjukkan bahawa Samsung ketinggalan sejauh pelancaran peranti boleh lipat baharu itu. OEM telefon pintar masih bergelut dengannya kekurangan ciptetapi kami tidak menjangka ia akan memberi kesan kepada rancangan Samsung.

Malah, jika semuanya berjalan mengikut program, Samsung Galaxy Z Fold 5 sepatutnya sudah dalam pembangunan. Walau bagaimanapun, a laporan terkini oleh penerbitan Korea Elec mendakwa bahawa Samsung secara drastik boleh mengurangkan sasaran penghantaran untuk Z Fold 5 dan Z Flip 5. Samsung nampaknya telah menetapkan sasaran keseluruhan sebanyak 10 juta unit untuk telefon tersebut. Daripada jumlah ini, hanya dua juta unit bekas dijangka diedarkan oleh syarikat itu.

Apakah ciri dan spesifikasi yang akan dimiliki oleh Samsung Galaxy Z Fold 5?

samsung galaxy z fold 4 berdiri berbilang tugas

Ryan Haines / Android Authority

Samsung Galaxy Z Fold 4

Kami tidak mempunyai banyak maklumat rasmi tentang Samsung Galaxy Z Fold 5. Anda boleh menjangkakan ia akan mengalir dalam beberapa bulan sebelum pelancaran Ogos yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, kami mempunyai beberapa khabar angin yang menunjukkan beberapa peningkatan.

Reka bentuk

Telefon gaya buku kecil Samsung sentiasa mempunyai jurang antara dua bahagian apabila dilipat. A laporan terkini mendakwa ia tidak akan berlaku dengan Galaxy Z Fold 5. Syarikat itu dikatakan menggunakan engsel gaya titisan air mata, sama seperti yang kita lihat pada OPPO Find N2 dan juga Motorola Razr 2022. Ini akan memastikan kedua-dua sisi paparan rapat rata di atas satu sama lain apabila peranti dilipat.

Galaxy Z Fold 5 boleh mendapat perubahan reka bentuk terbesar yang pernah dilihat sejak penubuhannya.

Perubahan reka bentuk juga dijangka mengurangkan penampilan lipatan paparan. Galaxy Z Fold 4 dan pendahulunya mempunyai kedutan yang ketara di bahagian tengah. Dengan reka bentuk baharu, paparan akan membentuk bentuk titisan air mata apabila ditutup, sekali gus menghasilkan lengkungan yang lebih lembut dan kurang berkedut. Di bawah anda boleh melihat imej reka bentuk sedemikian yang dipatenkan oleh Samsung beberapa tahun lalu.

Naver paparan titisan Samsung

Paten engsel jenis titisan air didedahkan oleh Samsung Electronics pada 2016 melalui Naver

Malah, penerbitan Korea Naver juga mendakwa ia melihat prototaip engsel Galaxy Z Fold 5 di CES 2023. Imej di bawah menunjukkan reka bentuk yang dikatakan berbanding dengan Galaxy Z Fold 4, dan pastinya engsel yang lebih baharu menjadikan peranti itu lebih padat.

prototaip galaxy z fold 5 1

Samsung juga disahkan reka bentuk engsel baharu untuk The Verge. Ia juga berkongsi beberapa gambar paparan prototaip baharu yang dipanggil Flex In & Out yang boleh dilipat ke dalam dan ke luar. Syarikat itu tidak berkata demikian, tetapi memandangkan ia sudah mempunyai teknologi yang sedia ada, skrin sedemikian boleh muncul dengan baik pada Galaxy Z Fold 5. Jika ia berlaku, ia akan menjadi perubahan reka bentuk terbesar yang pernah dilihat oleh barisan itu sejak ia. permulaan.

Jika anda mengharapkan a boleh tergelincir atau boleh digulung faktor bentuk, seperti Samsung Display telah ditunjukkan pada masa lalu baru-baru ini, anda mungkin mengalami kekecewaan. Yang berkata, masih terlalu awal untuk meramalkan apa yang Samsung mungkin tarik keluar dari topinya. Kami juga menjangkakan Google akan memasuki arena telefon boleh lipat tahun ini dengan Lipatan Pikselsupaya kita dapat melihat Samsung meningkatkan permainan reka bentuknya untuk menghadapi persaingan yang lebih sukar.

Paparkan orang dalam Ross Young dituntut pada 5 April bahawa Galaxy Z Fold 5 akan tersedia dalam pilihan warna Beige, Hitam dan Biru Muda. Samsung berkemungkinan akan menamakan semula warna ini kepada Krim, Hitam Phantom dan Biru. Bagaimanapun, Young menambah bahawa warna lain juga boleh menyertai parti itu.

Spesifikasi dan ciri

kamera samsung galaxy z fold 4

Ryan Haines / Android Authority

Samsung memperkasakan Galaxy Z Fold 4 dengan Snapdragon 8 Plus Gen 1 SoC. Pada masa ini kami tidak mempunyai varian Plus Snapdragon 8 Gen 2, tetapi Qualcomm boleh mengumumkannya sekitar Mei tahun ini. Jika ya, kami menjangkakan Galaxy Z Fold 5 akan menggunakan SoC yang lebih baharu.

Pemberi maklumat yang boleh dipercayai Yogesh Brar dituntut pada 6 April bahawa Galaxy Z Fold 5 memang akan menggunakan cipset Snapdragon untuk Galaxy, mungkin Snapdragon 8 Gen 2 yang dilihat dalam julat Galaxy S23.

Laporan goyah dari laman web Vietnam dipanggil Pixel mendakwa bahawa Galaxy Z Fold 5 akan lebih tinggi sedikit daripada Galaxy Z Fold 4. Secara khusus, telefon boleh berukuran 158.5 x 128.5 x 6.5mm terbentang dan 158.5 x 67.5 x 14.5 – 16mm apabila dilipat. Ia dilaporkan mempunyai berat sekitar 275g.

Outlet itu juga melaporkan bahawa Galaxy Z Fold 5 akan mengekalkan skrin dalaman 7.6 inci yang sama seperti pendahulunya. Tipster Ice Universe juga mendakwa skrin dalam akan menjadi 7.6 inci, sambil menambah bahawa paparan luar adalah 6.2 inci dan berat 254g. Telefon ini juga dikatakan mendapat pensijilan IP68 untuk rintangan air dan habuk.

Mungkin khabar angin yang paling penting ialah spesifikasi kamera telefon. Laporan mencadangkan Galaxy Z Fold 5 boleh mempunyai penembak utama 108MP, kanta telefoto 64MP 2x dan kamera sudut lebar 12MP. Bagaimanapun, Brar mempertikaikan Pixeldakwaan kamera, sebaliknya menegaskan bahawa Z Fold 5 akan menawarkan sistem kamera yang serupa seperti Z Fold 4. Lebih khusus lagi, dia menunjukkan kepada kamera utama 50MP, sensor ultralebar 12MP dan kamera telefoto 10MP. Beliau menambah bahawa kita juga harus menjangkakan penderia imej baharu, tetapi tidak jelas sama ada ini terpakai kepada semua kamera atau kanta tertentu.

Galaxy Z Fold 5 berkemungkinan tidak akan mendapat slot S Pen pada tahun 2023.

Sumber juga mengesahkan kepada penerbitan bahawa telefon itu mungkin mempunyai slot S Pen kali ini. Skrin besar boleh dilipat Samsung adalah calon yang sesuai untuk input stylus. Tetapi atas sebab tertentu, syarikat itu tidak menambah slot khusus untuk aksesori pada telefon sehingga sekarang. Jadi slot S Pen untuk Galaxy Z Fold 5 juga terdapat dalam senarai hajat kami untuk telefon tersebut.

Walau bagaimanapun, kedai Korea Berita ET kemudian melaporkan bahawa Samsung memutuskan untuk tidak membawa slot S Pen ke Z Fold 5. Syarikat itu nampaknya memilih untuk melangkau slot kerana ia akan menjadikan bahagian boleh lipat lebih tebal dan akan mempunyai kesan untuk ruang dalaman. Berita ET adalah penerbitan yang agak bereputasi, jadi anda pasti tidak perlu menahan nafas untuk slot S Pen, maka.

Apakah harga Samsung Galaxy Z Fold 5?

skrin utama samsung galaxy z fold 4 ditutup

Ryan Haines / Android Authority

Kedua-dua Galaxy Z Fold 3 dan Galaxy Z Fold 4 berharga $1,799 apabila ia dilancarkan. Kami tidak menjangkakan Samsung akan menurunkan harga yang lebih rendah untuk Galaxy Z Fold 5. Kami juga tidak menjangkakan Samsung akan meletakkan harga yang boleh dilipat baharu lebih tinggi daripada pendahulunya. Lebih-lebih lagi dengan keadaan ekonomi global semasa. Adalah tidak bijak bagi Samsung untuk menaikkan harga telefon pintar dan menjadikan telefon pintarnya boleh dilipat lebih sukar dicapai daripada yang sedia ada untuk kebanyakan orang.

Malangnya, tiada kebocoran harga untuk Galaxy Z Fold 5 setakat ini. Kami akan mengemas kini artikel ini jika dan apabila kami mengetahui lebih lanjut.


Adakah sebarang kebocoran Galaxy Z Fold 5 untuk dikongsi dengan kami? Hantarkan tip kepada kami dan kami pasti akan menyemaknya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Tarikh keluaran, harga, spesifikasi, khabar angin dan banyak lagi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker