Berita Teknologi

Siri Galaxy Watch 5 kini menampilkan pengukuran suhu kulit

Samsung baru sahaja mengumumkan bahawa Galaxy Watch 5 dan Galaxy Watch 5 Pro kini boleh mengukur suhu kulit, yang kemudiannya dimasukkan ke dalam ciri Penjejakan Kitaran. Syarikat itu telah diumumkan sebelum ini bahawa ciri itu akan datang tidak lama lagi, dan kini, pelancaran akhirnya telah bermula untuk pasaran AS, Korea, UK dan 29 Eropah.

Penjejakan Kitaran pada Galaxy Watch 5 dan Watch 5 Pro kini akan menggunakan penderia suhu inframerah dengan lebih baik dalam jam tangan. Pengukuran daripada penderia suhu akan menjejaki perubahan suhu kulit untuk meramalkan perkara yang lebih baik seperti ovulasi dan kitaran haid secara keseluruhan. Memandangkan penderia menggunakan teknologi inframerah, ia boleh memperoleh bacaan yang tepat walaupun terdapat perubahan suhu dalam persekitaran pengguna atau jika pengguna bergerak semasa tidur.

Semua data daripada penderia suhu (dan penderia lain) disulitkan dan disimpan pada peranti itu sendiri, memberikan pengguna kawalan ke atas data mereka. Jam tangan menggunakan Kitaran Semulajadi‘ untuk kemudian meramalkan kitaran haid dan menjejaki ovulasi dengan tahap ketepatan dan wawasan yang lebih tinggi.

Samsung mengatakan bahawa ciri Penjejakan Kitaran telah didaftarkan dengan FDA dan pihak berkuasa pasaran lain yang berkaitan.

Penjejakan kitaran berasaskan suhu kulit dilancarkan secara berperingkat dalam apl Samsung Health untuk pengguna Galaxy Watch 5 dan Galaxy Watch 5 Pro di Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Republik Czech, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman , Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Itali, Korea, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Belanda, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Sepanyol, Sweden, Switzerland, UK dan AS.

Ini kerana bacaan suhu mentah berasaskan sensor inframerah ini bukanlah alternatif lengkap kepada bacaan termometer klinikal dan tidak boleh bergantung kepada keperluan perubatan. Mereka paling baik digunakan untuk menjejaki perubahan badan dalam tempoh masa yang lebih lama apabila dibaca dengan semua data lain yang dikumpulkan oleh jam tangan dari masa ke masa.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Siri Galaxy Watch 5 kini menampilkan pengukuran suhu kulit
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker