Berita Teknologi

Pengguna Google Pay mendapati Google secara tidak sengaja memberi mereka wang percuma

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Pepijat Google Pay telah secara tidak sengaja menghantar pembayaran daripada syarikat ke akaun rawak.
  • Bayarannya berkisar antara beberapa dolar hingga lebih $1,000.
  • Google telah menyelesaikan masalah itu dan berkata “wang adalah milik anda untuk disimpan.”

Jika anda seorang yang mempunyai a Google Pay akaun, anda mungkin mahu menyemak baki anda sekarang. Google mungkin secara tidak sengaja memberi anda wang percuma.

Pengguna Google Pay dikejutkan dengan sesuatu yang pelik awal minggu ini. Nampaknya mereka telah menerima bayaran daripada sumber yang tidak mungkin — Google. Salah seorang pengguna bertuah itu kebetulan adalah wartawan bebas Mishaal Rahman yang berkongsi bahawa dia menerima ganjaran $46. Menurut Rahman, pembayaran itu datang dengan mesej yang menyatakan bahawa ia adalah untuk “menguasai pengalaman Google Pay Remittance.”

Istilah dogfooding merujuk kepada proses di mana pekerja beta menguji perisian pra-keluaran yang diberikan kepada mereka oleh syarikat mereka. Sebagai balasan, syarikat memberi mereka wang untuk menyertai ujian. Akibatnya, wang ini sepatutnya disalurkan kepada pekerja Google sahaja.

Rahman bukan satu-satunya orang yang menerima bayaran. Reddit benang pada kedua-dua Google Pay dan Google Pixel subreddits penuh dengan pengguna yang mendakwa telah menerima wang yang berkisar antara beberapa dolar hingga ratusan dolar. Seorang pengguna juga mendakwa bahawa mereka menerima deposit melebihi $1,000.

Nampaknya mungkin terdapat pepijat dalam apl atau beberapa jenis percampuran yang mengakibatkan pembayaran yang tidak dijangka. Pada 6 April, Rahman berkongsi mesej rasmi yang dihantar daripada Google ini.

Anda menerima e-mel ini kerana kredit tunai yang tidak diingini telah didepositkan ke akaun Google Pay anda. Isu itu telah diselesaikan dan di mana mungkin kredit telah diterbalikkan. Jika kami dapat membalikkan kredit, ia telah pun ditunjukkan dalam aktiviti akaun anda. Jika kami tidak dapat membalikkan kredit, wang itu adalah milik anda untuk disimpan. Tiada tindakan lanjut diperlukan. Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan.

Ini bermakna jika anda membelanjakan atau memindahkan wang itu sebelum Google boleh mengambilnya semula, maka anda boleh menyimpan wang tersebut. Google tidak akan mengecaj akaun anda untuk mendapatkan kembali wangnya.

Adakah anda salah seorang pengguna yang bertuah mendapat bayaran? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pengguna Google Pay mendapati Google secara tidak sengaja memberi mereka wang percuma
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker