Berita Teknologi

Pemuatan sisi iPhone mungkin tidak dibenarkan di AS

Dhruv Bhutani / Android Authority

TL;DR

  • Menurut penganalisis Apple yang terkenal, pemuatan sisi iPhone mungkin tidak dibenarkan di Amerika Syarikat.
  • Apple mungkin mengunci pemuatan sisi ke lokasi di mana ia terpaksa berbuat demikian oleh kerajaan.
  • Ia juga dicadangkan bahawa Apple boleh mengenakan bayaran kepada pembangun yang ingin membenarkan pemuatan sisi apl mereka.

Terima kasih kepada Akta Pasaran Digital di Kesatuan Eropah, Apple perlu membenarkan pemasangan apl dihidupkan iPhone yang tidak datang dari App Store. Amalan ini — dikenali sebagai sideloading — akan membuka dunia baharu untuk pengguna iPhone. Sejak iPhone pertama pada tahun 2007, pengguna ini hanya mempunyai App Store sebagai sumber untuk aplikasi (tidak termasuk iPhone jailbreak).

Walau bagaimanapun, kurangkan jangkaan anda jika anda tinggal di AS dan teruja dengan pemuatan sisi iPhone. Dalam temu bual baru dengan MacRumorskata penganalisis Apple Mark Gurman mencadangkan AS mungkin tidak mendapat kebolehcapaian baharu ini.

“Saya fikir ia akan menjadi ciri Eropah sahaja,” kata Gurman. “Saya rasa mereka begitu [Apple] tidak akan menembak diri mereka sendiri dan mengembangkan ini secara global jika mereka tidak perlu. Mereka tidak akan melakukan apa-apa perkara luar yang akan menjejaskan lagi cengkaman mereka pada App Store. Mereka benar-benar akan berpegang kepada undang-undang di sini.”

Akta Pasaran Digital hanya terpakai kepada negara dalam EU, jadi ini bermakna majoriti pengguna iPhone tidak akan dapat memuatkan aplikasi.

Di tempat lain, Gurman berkata Apple mungkin mengenakan bayaran kepada pemaju untuk pemasangan kedai pihak ketiga. Ini luar biasa, kerana tiada platform utama lain yang melakukan ini – Android, Windows, atau macOS. Gurman mencadangkan Apple boleh menggunakan profil konfigurasi aplikasi untuk menentukan tempat asalnya dan kemudian mengecaj pembangun yang menawarkan aplikasi yang sama di App Store.

Akhirnya, Gurman juga mencadangkan Apple mungkin melakukan ini dengan senyap-senyap. Dia tidak menjangkakan syarikat itu menangani pemuatan sisi iPhone di Persidangan Pembangun Seluruh Dunia (WWDC), yang dipegang Apple setiap tahun pada bulan Jun. Sebaliknya, beliau menjangkakan syarikat itu berurusan secara langsung dengan pemaju yang terjejas.

Anda boleh mendengar lebih lanjut tentang apa yang Gurman fikir akan berlaku di Rancangan MacRumors.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pemuatan sisi iPhone mungkin tidak dibenarkan di AS
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker