Berita Teknologi

Keuntungan Samsung turun hampir 100% YoY pada Q1 2023

Ryan Haines / Android Authority

TL;DR

  • Keuntungan Samsung diramalkan menurun sebanyak 95.8% tahun ke tahun pada Q1 2023.
  • Jika ini berlaku, ia akan menjadi suku keuntungan terburuk untuk jenama itu sejak 2009, sebelum ia melancarkan telefon pintar Galaxy S yang pertama.
  • Permintaan yang lebih rendah untuk kerepek – 55% daripada keuntungan syarikat – berkemungkinan penyebab terbesar.

Hanya beberapa hari yang lalu, kami melaporkan bahawa Samsung Galaxy S23 siri terjual agak baik, dengan varian Ultra mendahului pengecasan. Walau bagaimanapun, Samsung adalah sebuah syarikat yang besar, dan hanya kerana bahagian mudah alihnya kelihatan baik-baik saja tidak bermakna syarikat secara keseluruhannya berfungsi dengan baik.

Sebagai contoh, Samsung hari ini mengumumkannya panduan pendapatan untuk S1 2023 (h/t Ars Technica). Angka-angka yang dibentangkan cukup membimbangkan. Menurut metrik syarikat sendiri, ia mencatatkan penurunan keuntungan sebanyak 95.8% tahun ke tahun (YoY) jika dibandingkan dengan Q1 2022.

Lembaran panduan mengatakan bahawa kita harus menjangkakan keuntungan Samsung adalah kira-kira 600 bilion won Korea (~$450 juta) untuk S1 2023. Membandingkannya dengan keuntungan 14.12 trilion won ($10.7 bilion) untuk S1 2022, anda dapat melihat betapa mengerikannya keadaan sebenarnya .

Jika ini semua berjalan lancar, Q1 2023 boleh menjadi suku terburuk Samsung sejak 2009, sekurang-kurangnya dari segi keuntungan. Demi konteks, itu satu tahun sebelumnya telefon Samsung Galaxy S yang pertama dilancarkan.

Keuntungan Samsung jatuh: Apa yang berlaku?

Lembaran panduan Samsung tidak memberikan banyak penjelasan mengapa keuntungan jatuh begitu mendadak. Walau bagaimanapun, semua tanda menunjukkan permintaan yang sangat lemah untuk kerepek syarikat. Walaupun telefon, TV, komputer dan lain-lain berjenama Samsung adalah produk yang paling mudah dilihat oleh pengguna, bukan di situlah Samsung memperoleh sebahagian besar wangnya. Sebaliknya, pembahagian komponennya adalah yang membawa masuk wang tunai. Ini termasuk kayu RAM, memori, storan NAND dan produk lain yang muncul di seluruh dunia dalam peranti daripada syarikat lain — termasuk pesaing utama, seperti Apple.

DigiTimes mencadangkan bahawa jualan komponen membentuk kira-kira 55% daripada hasil Samsung. Dengan kata lain, jika jualan komponen turun, keseluruhan syarikat akan turun.

Didakwa, Samsung sedang duduk di atas simpanan cip yang tidak terjual. Kemungkinan syarikat akan mengurangkan pengeluaran dengan ketara dan memikirkan cara untuk menjual stok simpanan ini. Bagaimanapun, laporan daripada Korea Bizwire pada bulan November mencadangkan Samsung sebaliknya mengharapkan peningkatan dalam permintaan cip untuk memindahkan inventori. Pendirian itu mungkin telah berubah berdasarkan panduan keuntungan ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Keuntungan Samsung turun hampir 100% YoY pada Q1 2023
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker