Berita Teknologi

Kemas kini Bard membantu dengan pengekodan dan penciptaan fungsi

TL;DR

  • Google telah menambah keupayaan pengekodan pada chatbot AInya.
  • Bard kini dapat membantu dengan lebih 20 bahasa pengaturcaraan.
  • Chatbot juga boleh digunakan untuk membantu mencipta fungsi dalam Helaian Google.

Awal bulan ini, Google memperkenalkan “Kemas kini percubaan” halaman untuk memberitahu pengguna tentang perubahan pada Bard. Hari ini, halaman kemas kini mendapat pemberitahuan kedua yang mendedahkan keupayaan baharu untuk AI chatbot.

Pada halaman kemas kini, Google mengumumkan ia telah memberikan Bard keupayaan untuk menjana kod. Pengguna kini juga boleh menggunakan Bard untuk menyahpepijat kod sedia ada dan membantu menerangkan baris kod. Walau bagaimanapun, sesuatu yang pengguna biasa mungkin akan mendapati lebih berguna ialah keupayaan untuk mencipta fungsi dalam Helaian Google.

Menurut gergasi teknologi itu, Bard boleh membantu dengan lebih 20 bahasa pengaturcaraan termasuk C++, Go, Java, JavaScript, Python dan TypeScript. Selain itu, apabila kod Python dijana, anda boleh mengeksport dan menguji kod terus dalam Google Colab.

Pengekodan Bard

Didalam catatan blog yang turut menangani perubahan itu, Pengurus Produk Kumpulan Google Research Paige Bailey menambah amaran ini.

Bard masih merupakan percubaan awal, dan kadangkala mungkin memberikan maklumat yang tidak tepat, mengelirukan atau palsu semasa menyampaikannya dengan yakin. Apabila bercakap tentang pengekodan, Bard mungkin memberi anda kod berfungsi yang tidak menghasilkan output yang diharapkan atau memberikan anda kod yang tidak optimum atau tidak lengkap. Sentiasa semak semula respons Bard dan uji dan semak kod dengan teliti untuk ralat, pepijat dan kelemahan sebelum bergantung padanya. Walaupun menghadapi cabaran ini, kami percaya keupayaan baharu Bard boleh membantu anda dengan menawarkan cara baharu untuk menulis kod, membuat kes ujian atau mengemas kini API. Jika Bard memetik panjang lebar daripada projek sumber terbuka sedia ada, ia akan memetik sumbernya.

Kemas kini hari ini juga mendedahkan syarikat itu telah menambah lebih banyak variasi pada draf dalam Bard. “Apabila anda melihat draf lain, anda kini akan melihat pelbagai pilihan yang lebih berbeza antara satu sama lain.” Tujuan perubahan ini adalah untuk mengembangkan “penerokaan kreatif” pengguna.

Google menambahkan pengekodan dan penciptaan fungsi Helaian pada Bard adalah sentuhan yang bagus. Tetapi nampaknya AI perbualan masih bermain sedikit mengejar memandangkan itu SembangGPT mempunyai keupayaan ini untuk seketika.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kemas kini Bard membantu dengan pengekodan dan penciptaan fungsi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker