Berita Teknologi

Kajian baharu menunjukkan betapa pantasnya AI hari ini memecahkan kata laluan

Joe Hindy / Android Authority

TL;DR

  • Firma keselamatan siber Home Security Heroes menerbitkan kajian tentang AI dan keupayaannya untuk memecahkan kata laluan.
  • Alat pemecahan kata laluan AI baharu mampu memecahkan majoriti kata laluan enam aksara dan ke bawah serta-merta.
  • Kata laluan dengan 12 aksara atau lebih dianggap sukar untuk dipecahkan, buat masa ini.

Dengan keluaran alat AI seperti Bing Chat dan Bard, orang ramai mula menyedari betapa AI boleh membantu dalam kehidupan seharian mereka. Tetapi seperti kebanyakan produk yang digunakan dengan niat jahat, terdapat juga sisi gelap kepada teknologi yang perlu dipertimbangkan. Salah satu potensi penyalahgunaan AI ialah peretasan kata laluan. Satu kajian baharu menunjukkan betapa pantasnya AI hari ini dapat mengetahui kata laluan anda.

Firma keselamatan siber Home Security Heroes baru-baru ini menerbitkan a belajar tentang AI dan pemecahan kata laluan. Khususnya, para penyelidik melihat ke dalam alat pemecah kata laluan berkuasa AI baharu yang dipanggil PassGAN (rangkaian musuh generatif kata laluan).

Dalam kajian itu, para penyelidik menggunakan PassGAN untuk menjalankan senarai lebih daripada 15 juta kata laluan. Hasilnya mendedahkan bahawa 51% daripada kata laluan biasa boleh dipecahkan dalam masa kurang daripada satu minit, 65% dalam masa kurang daripada satu jam, 71% dalam masa kurang daripada sehari, dan 81% dalam masa kurang daripada sebulan.

Selain itu, kumpulan itu menyediakan hasil penemuannya dalam jadual. Seperti yang anda lihat dalam imej di bawah, hampir setiap kata laluan dengan enam atau kurang aksara telah retak serta-merta. Menurut organisasi itu, kata laluan lebih daripada 18 aksara dianggap selamat terhadap alat seperti PassGAN. Berdasarkan jadual, alat ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya sepuluh bulan untuk mengetahui kata laluan 18 aksara yang hanya menggunakan nombor.

ai keputusan retak kata laluan

Jika anda ingin memastikan akaun anda selamat daripada alat seperti ini, firma itu mengesyorkan menggunakan kata laluan dengan sekurang-kurangnya 15 aksara. Kata laluan tersebut juga harus menggunakan sekurang-kurangnya dua huruf, nombor dan simbol. Ia juga penting untuk mengelakkan corak — seperti “1234.” Akhir sekali, anda harus menukar kata laluan anda dengan kerap dan elakkan menggunakan kata laluan yang sama pada akaun lain.

Walaupun ia boleh menjadi sedikit kerumitan, berpegang kepada kata laluan yang kukuh boleh membantu dalam memastikan data anda selamat. Dan jika anda bimbang anda akan terlupa kata laluan, anda sentiasa boleh menggunakan a pengurus kata laluan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kajian baharu menunjukkan betapa pantasnya AI hari ini memecahkan kata laluan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker