Berita Teknologi

Ciri Microsoft Edge membocorkan tapak web yang anda lawati

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Microsoft menambah ciri pada pelayar Edgenya yang membolehkan pengguna mengikuti pencipta kandungan.
  • Ciri ini nampaknya tidak berfungsi, dan kemas kini Edge terkini menghidupkan ciri secara lalai.
  • Kini Edge menghantar URL dari setiap tapak web yang anda lawati ke pelayan API Bing.

Sama seperti Microsoft Edge mula menarik pengguna baharu dengannya Bing AI penyepaduan, ia mungkin kehilangan sebahagian daripada momentumnya. Sebabnya ialah penyemak imbas mengalami masalah yang menjejaskan privasi penggunanya.

Penyemak imbas Microsoft Edge nampaknya menghantar URL penuh setiap tapak web yang anda lawati ke pelayan API Bing, menurut The Verge. Redditors mula-mula menemui masalah itu minggu lepas. Nampaknya isu ini berpunca daripada ciri yang membolehkan pengguna mengikuti pencipta kandungan.

Microsoft mula-mula memperkenalkan ciri “ikut pencipta” pada Januari 2022. Walau bagaimanapun, kemas kini terbaharu Microsoft Edge telah menyebabkan ciri itu berhenti berfungsi dengan betul. Ikuti pencipta juga telah didayakan secara lalai kerana kemas kini.

Salah satu yang pertama melihat pepijat itu ialah pengguna Reddit hackermchackface:

Apakah yang menyebabkan Edge membocorkan semua URL yang dilawati berikutan kemas kini terkini? API ialah: bingapis.com/api/v7/followweb/isfollowable ?

Permintaan GET termasuk url penuh setiap halaman navigasi ke.

Mencari Rujukan pada url ini memberikan hasil yang sangat sedikit, tiada dokumentasi tentang ciri ini sama sekali. Respons Json menunjukkan jenis sebagai “FollowableStatus” yang menghasilkan sifar hasil Google, yang jarang berlaku.

Nampaknya tujuan ciri ini adalah untuk memberitahu Bing apabila anda berada di tapak tertentu. Tetapi kerosakan itu menyebabkan ciri menghantar setiap domain yang anda lawati ke Bing.

Microsoft dilaporkan menyedari isu tersebut. Pengarah Komunikasi di Microsoft Caitlin Roulston memberikan kenyataan ini kepada The Verge:

Kami mengetahui tentang laporan, sedang menyiasat dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk menangani sebarang isu.

Sehingga Microsoft membetulkan pepijat ini, mungkin lebih baik menggunakan penyemak imbas yang berbeza. Jika anda ingin terus menggunakan Edge, anda disyorkan untuk pergi ke tetapan dan melumpuhkan ciri pencipta ikuti.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Ciri Microsoft Edge membocorkan tapak web yang anda lawati
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker