Berita Teknologi

Apple mengalami kemunduran kerana GM merancang untuk menghentikan Apple CarPlay secara berperingkat dengan bantuan Google

TL;DR

  • Future General Motors EV tidak lagi menawarkan Apple CarPlay atau Android Auto.
  • Apple CarPlay dan Android Auto masih akan ditawarkan pada kenderaan pembakaran GM.

Pengeluar kereta terbesar di AS, General Motors (GM), sedang memikirkan tentang masa depan kenderaan elektriknya (EV). Dan ia kelihatan seperti Apple CarPlay mahupun Android Auto akan memainkan peranan pada masa hadapan.

Seperti yang dilaporkan oleh Reuters, GM merancang untuk menghentikan sokongan Apple CarPlay dan Android Auto dalam EV masa depannya. Sebaliknya, pembuat kereta itu akan mereka bentuk sistem navigasi dan infotainmen atas kapal dengan bantuan Google. Perubahan ini dijangka bermula dengan pelancaran Chevrolet Blazer 2024.

Jika anda tidak biasa dengan Apple CarPlay atau Android Auto, ia adalah sistem yang mencerminkan skrin telefon pintar pemandu. Kedua-dua sistem melakukan ini dengan memintas sistem infotainment kenderaan. GM mahu mencipta sistem infotainmen terbina dalam baharu yang akan digunakan oleh pemandu. Ada kemungkinan bahawa ini boleh membantu GM mengumpul lebih banyak data tentang cara orang memandu dan mengecas EV.

Jenama Chevrolet GM pernah mendakwa ia menawarkan lebih banyak model dengan Apple CarPlay dan Android Auto berbanding jenama lain. Akibatnya, ini merupakan tamparan hebat kepada Apple dalam persaingannya dengan Google untuk muncul pada seberapa banyak skrin papan pemuka AS yang mungkin.

Walaupun ini adalah pengumuman baharu, ini bukan permulaan perkongsian GM dengan Google. Menurut outlet itu, kedua-dua syarikat telah bekerjasama sejak 2019. Perkongsian ini diwujudkan untuk “membangunkan asas perisian untuk sistem infotainmen yang akan disepadukan lebih rapat dengan sistem kenderaan lain seperti pembantu pemandu Super Cruise GM.”

Menurut GM, pembeli EV baharu syarikat itu akan mempunyai akses kepada Peta Google dan Google Assistant tanpa kos tambahan selama lapan tahun. Kereta itu juga akan menawarkan apl seperti Spotify, Audible dan banyak lagi.

Bagi pemandu yang masih mahu menggunakan telefon mereka dengan kereta mereka, GM bercadang untuk tetap memasukkan Apple CarPlay dan Android Auto dalam model pembakarannya. Walau bagaimanapun, pembuat kereta itu menyasarkan untuk menghentikan pengeluaran kenderaan ringan pembakaran secara berperingkat pada 2035. Selain itu, pemandu EV masa depan masih boleh mendengar muzik atau membuat panggilan menggunakan telefon pintar mereka dengan menyambung ke Bluetooth.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apple mengalami kemunduran kerana GM merancang untuk menghentikan Apple CarPlay secara berperingkat dengan bantuan Google
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker