Berita Teknologi

Apl pinjaman peribadi untuk mengurangkan pemangsa dengan perubahan dasar Google Play

Joe Hindy / Android Authority

TL;DR

  • Apl pinjaman peribadi yang disenaraikan di Gedung Google Play tidak lama lagi akan dilarang daripada mengakses data pengguna yang sensitif.
  • Sekatan ini termasuk foto, video, kenalan, lokasi tepat dan log panggilan.
  • Perubahan dasar ini akan berkuat kuasa mulai 31 Mei 2023 dan akan melindungi pengguna daripada gangguan yang tidak wajar.

Apl ini sering kali mengambil giliran pemangsa, mengumpul kenalan dan fail peribadi pengguna dalam usaha untuk meminta mereka membayar balik pinjaman. Google sedang membanteras amalan ini, dengan perubahan dasar Google Play terkini yang melarang apl pinjaman peribadi daripada mengakses data pengguna yang sensitif.

Seperti yang dikesan oleh TechcrunchGoogle telah menolak kemas kini padanya Dasar Pinjaman Peribadi untuk apl di Gedung Play. Kemas kini dasar ini menambahkan beberapa sekatan baharu untuk apl ini. Apl yang menyediakan pinjaman peribadi akan dilarang daripada mengakses data pengguna yang sensitif, seperti foto, video, kenalan, lokasi tepat dan log panggilan. Baca petikan dasar yang berkaitan di bawah:

Apl yang menyediakan pinjaman peribadi, atau mempunyai tujuan utama untuk memudahkan akses kepada pinjaman peribadi (iaitu, penjana utama atau fasilitator), dilarang daripada mengakses data sensitif, seperti foto dan kenalan.

Kebenaran berikut adalah dilarang pada apl yang diklasifikasikan sebagai apl pinjaman peribadi:

  • Baca storan_luaran
  • Baca_gambar_media
  • Baca_kenalan
  • Access_fine_location
  • Baca_nombor_telefon
  • Baca_media_video

Dengan perubahan ini, aplikasi pinjaman peribadi tidak akan dapat menuai data pengguna untuk tujuan kutipan hutang. Perubahan dasar berkuat kuasa pada 31 Mei 2023.

Di beberapa wilayah di dunia, individu yang telah mengambil pinjaman daripada apl ini dan tidak dapat membayar balik, mendapati diri mereka didakwa diganggu oleh pemungut hutang. Apa yang memburukkan keadaan adalah bahawa ejen pemulihan ini dikatakan mengakses kenalan peribadi peminjam dan memberitahu rakan dan keluarga mereka tentang hutang tertunggak ini untuk memalukan mereka untuk membayar balik. Terdapat juga laporan mengenai ejen pemulihan ini memanipulasi imej untuk terus menakutkan peminjam.

Sejarah Google dengan apl pinjaman

Google sebelum ini telah bertindak balas terhadap subset apl pinjaman. Apl yang menawarkan pinjaman jangka pendek (biasanya di bawah 60 hari) pada kadar faedah yang sangat tinggi telah ditandakan sebagai apl pinjaman pemangsa dan telah dilarang daripada disenaraikan di Gedung Google Play.

Di Amerika Syarikat, Google tidak membenarkan apl untuk pinjaman peribadi dengan Kadar Peratusan Tahunan (APR) adalah 36% atau lebih tinggi. Di wilayah lain seperti Asia Tenggara dan Afrika, Google mempunyai keperluan dasar lain untuk mengawal selia apl ini.

Pasti ada unsur permintaan dan penawaran dengan aplikasi pinjaman ini. Tetapi terdapat juga tanggungjawab menyeluruh di Google untuk melindungi kepentingan pengguna pada platformnya, terutamanya mereka yang mungkin tidak memahami sepenuhnya syarat kontrak yang mereka sandang.

Langkah untuk menghentikan peminjaman apl daripada mengakses data sensitif adalah satu langkah ke arah yang betul. Tetapi kami tidak boleh tidak merasakan bahawa apl itu akan mencari cara lain untuk memaksa pengguna membuat pembayaran balik, tanpa mempertimbangkan semula amalan pinjaman mereka. Ia adalah permainan kucing dan tetikus, jadi kami berharap Google akan sentiasa berada di atasnya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apl pinjaman peribadi untuk mengurangkan pemangsa dengan perubahan dasar Google Play
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker