Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Mingguan: 📅 Tarikh Google I/O 2023 disahkan

⚡ Selamat datang ke Pihak Berkuasa Mingguanyang Android Authority surat berita yang menghuraikan berita Android dan teknologi teratas dari minggu itu. Edisi ke-235 di sini dengan tarikh Google I/O 2023, pandangan pertama (tidak rasmi) pada Xiaomi Mi Band 8, jurutera yang memecahkan Twitter, potongan harga Meta Quest dan banyak lagi berita teknologi terkemuka minggu ini.

⛄ Pada masa ini salji turun di Scotland, tetapi saya berasa agak sombong kerana saya tidak perlu keluar rumah hari ini dan menghabiskan hari dengan menulis dan menyunting, dengan secawan coklat panas. Cukup bagus!

Keajaiban Mingguan Hari Ini diilhamkan oleh berwayar (dan h/t ke The Hustle), yang menulis karya hebat ini mengapa cakera liut tidak akan mati. Ia juga mengingatkan saya gurauan ini tentang kanak-kanak yang menganggap cakera liut ialah versi sebenar ikon simpan.

Walaupun pengeluar utama terakhir menghentikan pengeluaran pada tahun 2010, cakera liut masih hidup dan merentasi banyak industri, digunakan dalam jumlah teknologi yang mengejutkan.

  • mengikut berwayarliut masih digunakan di seluruh industri penerbangan untuk mengemas kini pesawat, termasuk beberapa Boeing 747-200, varian 747 dan 767 yang lebih baharu, Airbus A320 dan beberapa jet perniagaan.
  • Pentagon menggunakan komputer dengan pemacu cakera liut untuk sistem senjata nuklearnya sehingga 2019.
  • Cakera liut juga digunakan secara meluas dalam mesin sulaman dan alat CNC yang direka untuk memotong logam dan kayu.
  • Baru-baru ini kita melihat a video animatronik Chuck E. Cheese menggunakan cakera liut.
  • Kereta api bawah tanah San Francisco juga menggunakan liut 5-inci untuk sistem kawalan kereta apinya.
  • Sehingga tahun lepas, cakera itu juga digunakan untuk prosedur rasmi kerajaan di Jepun.

Memandangkan ia tidak lagi dibuat, bekalan cakera liut semakin berkurangan dan boleh kehabisan dalam masa terdekat. Sudah ada kenaikan harga: Tom Persky, pemilik Floppydisk.com, menjual liut 3.5 inci dari gudang Californianya pada harga $1/cakera. Sementara itu, liut 8 inci hampir pupus, dijual pada harga $5 setiap cakera dalam kotak 10.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Mingguan: 📅 Tarikh Google I/O 2023 disahkan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker