Berita Teknologi

Pembantu Google telah diperbaiki, sekali lagi boleh mengawal peranti rumah pintar

C. Scott Brown / Android Authority

TL;DR

  • Google Assistant menghadapi masalah mengawal peranti rumah pintar.
  • Isu itu nampaknya berlaku di AS dan lokasi lain.
  • Masalahnya nampaknya sudah selesai sekarang.

Kemas kini: 2 Mac 2023 (3:22 ​​PG AT): Nampaknya isu itu telah dibetulkan. 9t5Google dan pembacanya telah mengesahkan bahawa Google Assistant sekali lagi dapat mengawal peranti rumah pintar.


Artikel asal: 28 Februari 2023 (12:33 PM ET): Jika anda cuba menggunakan Google Assistant pagi ini untuk melakukan sesuatu seperti mengaktifkan lampu anda atau menghidupkan TV anda, anda mungkin perasan sesuatu yang pelik. Ia muncul Pembantu Google telah terlupa cara mengawal peranti rumah pintar.

Pembantu maya yang boleh menggunakan suara anda untuk mengawal segala-galanya daripada peralatan ke vakum robot anda mengalami masalah teknikal. Secara khususnya, nampaknya pengguna pada masa ini tidak dapat mendapatkan Google Assistant untuk “memahami” gesaan yang berkaitan dengan mengaktifkan atau menyahaktifkan peranti.

Apabila diberi gesaan β€” seperti menyebut β€œHey Google, hidupkan lampu” β€” perisian biasanya akan bertindak balas dan mematuhi perintah yang diberikan. Walau bagaimanapun, jika anda memberi pesanan kepada perisian sekarang, ia akan memberi anda jawapan yang mengatakan “Maaf, saya tidak faham” atau “Maaf, saya tidak faham.”

Kami telah mengesahkan bahawa ini adalah isu pada masa ini selepas cuba menggunakan Google Assistant pada produk rumah pintar kami sendiri. Dan nampaknya masalah ini tidak terhad kepada AS, kerana beberapa penulis kami yang bukan berpangkalan di AS juga mengalami isu ini.

Syukurlah, kerosakan itu nampaknya terhad kepada mengawal peranti rumah pintar kerana Google Assistant masih boleh melakukan tugas lain, seperti menjawab pertanyaan atau mengadakan perbualan dua hala. Nampaknya isu ini juga unik untuk Google Assistant kerana Google Home masih berfungsi sebagaimana mestinya.

Ini adalah jenis masalah yang cenderung untuk diselesaikan dengan cepat. Jadi, jika anda mengalami isu ini, anda mungkin selamat untuk menganggap apl itu akan kembali normal tidak lama lagi.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pembantu Google telah diperbaiki, sekali lagi boleh mengawal peranti rumah pintar
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker