Berita Teknologi

Mengapa OnePlus belum menyampaikan Android 13 kepada semua pengguna OnePlus 10 Pro?

Dhruv Bhutani / Android Authority

TL;DR

  • OnePlus mengeluarkan versi stabil Oxygen OS 13 pada September 2022.
  • Pada masa ini, hanya beberapa pemilik OnePlus 10 Pro menggunakan Oxygen OS 13.
  • Pemilik di Amerika Utara masih menunggu kemas kini.

OnePlus tidak begitu terkenal dengan pelancaran kemas kini yang lancar. Tetapi pemilik OnePlus 10 Pro berharap itu tidak akan berlaku untuk kemas kini Android 13. Malangnya, keadaan kelihatan lebih kucar-kacir daripada yang dijangkakan kerana kemas kini masih belum sampai ke semua peranti OnePlus 10 Pro.

Pada halaman Komuniti OnePlus, pengguna yang menggunakan Bobbie63 menyiarkan a benang untuk bertanya beberapa soalan tentang perkara yang berlaku dengan kemas kini pada OnePlus 10 Pro. Dalam urutan, pengguna membentangkan garis masa untuk semua kemas kini yang dikeluarkan sejak beta terbuka pertama OS Oksigen 13 (OOS 13) — Android 13 versi OnePlus.

Seperti yang ditunjukkan oleh pengguna, syarikat itu mula-mula mengeluarkan versi stabil OOS 13 pada 20 September. Enam hari kemudian, OnePlus menolak kemas kini untuk OOS 12 dengan tampung keselamatan Ogos untuk India, Amerika Utara, EU dan di seluruh dunia. Dalam tiga hari berikutnya, OnePlus mengeluarkan kemas kini OOS 13 untuk India, Amerika Utara dan EU, yang tidak diterima oleh pengguna yang masih menggunakan OOS 12.

Utas ini seterusnya menyerlahkan cara syarikat terus melangkau menyampaikan kemas kini ke pasaran tertentu selama beberapa bulan. Aliran yang dibangunkan di mana OnePlus menyampaikan kemas kini OOS 12 dan OOS 13 secara serentak, bukannya membawa semua orang menggunakan versi Android terkini. Dan akibatnya, komuniti OnePlus 10 Pro berpecah kepada mereka yang mempunyai OOS 13 dan mereka yang tidak. Yang menimbulkan persoalan, mengapa?

Menurut benang itu, OnePlus menjawab poster lain dengan soalan yang sama bertanya tentang pendekatan dua laluan OnePlus:

Ini memang perkara biasa. Pelancaran OOS13 adalah dorongan tambahan, dan dalam tempoh ini, pasukan akan terus menolak binaan OOS12 kepada ahli. Ini dilakukan supaya kami dapat memastikan keselamatan sistem dan pengalaman pengguna peranti orang yang masih menggunakan OOS12.

Walaupun penjelasan itu agak masuk akal, ia gagal menjelaskan beberapa perkara. Seperti yang disebut oleh Bobbie63, jika OnePlus mengambil berat tentang keselamatan, maka mengapa syarikat itu tidak menyampaikan kemas kini keselamatan secara menyeluruh? Sesetengah pasaran tidak menerima kemas kini baharu selama berbulan-bulan. Jawapannya juga tidak mendedahkan bila mereka yang masih menunggu boleh menjangkakan OOS 13 akan tiba.

Pada masa ini, sumber kami sendiri dalam komuniti yang membeli 10 Pro melalui pembawa Amerika Utara dan layak untuk OOS 13 mengatakan mereka masih belum menerima kemas kini. Jika ini sememangnya dorongan tambahan, OnePlus benar-benar mengambil masa yang manis.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Mengapa OnePlus belum menyampaikan Android 13 kepada semua pengguna OnePlus 10 Pro?
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker