Berita Teknologi

Google exec “merasa buruk untuk pengguna iPhone” tidak dapat menggunakan RCS

Buat sementara waktu sekarang, Google telah cuba meyakinkan Apple untuk menerima pakai RCS standard. Sehingga kini, Apple telah memilih untuk kekal di dalamnya iMessage taman berdinding. Baru-baru ini, Naib Presiden Kanan Platform dan Ekosistem di Google bercakap tentang RCS, pertumbuhannya dan iMessage.

Dalam perbualan dengan 9to5Google, Hiroshi Lockheimer mendalami topik RCS. Semasa ceramah, Lockheimer mengenang sejarah, menerangkan cara GSMA mendekati Google untuk membawa sokongan kepada RCS. Bantuan ini amat penting kerana pembawa — seperti Verizon dan AT&T — semuanya mempunyai rancangan mereka sendiri tentang cara melaksanakan piawaian tersebut. Beliau juga menyentuh tentang cara Google menyedari ia boleh mempercepatkan penggunaan RCS dengan membenarkan pengguna “mendapatkan pengalaman ini dengan memuat turun aplikasi dan bukannya menunggu sesuatu yang tidak dapat mereka kawal berlaku.”

Bagi keadaan semasa RCS, Lockheimer berkata bahawa bilangan orang yang menggunakan perkhidmatan RCS Google telah meningkat dengan banyak sejak tahun lepas. mengikut 9to5Googlejumlah itu adalah 500 juta pada Google I/O 2022. Lockheimer juga menyatakan bahawa Google tidak cuba menggantikan apl pemesejan lain, ia hanya mahukan sesuatu yang lebih baik daripada sistem SMS yang sudah lapuk menjadi lalai.

Penyelidikan kami menunjukkan bahawa orang biasa menggunakan 3 hingga 4 apl pemesejan, sama ada WhatsApp atau Snap. itu hebat. Kami tidak cuba membina RCS ke dalam satu apl untuk mengawal kesemuanya.

Perbincangan nampaknya berakhir dengan Lockheimer menyatakan perasaannya tentang pengguna iPhone yang terperangkap di tengah-tengah:

Memandangkan anda menyebut Apple, saya hanya akan menyebut, mereka bercakap tentang bagaimana privasi adalah hak asasi manusia dan betapa pentingnya itu kepada mereka. Saya rasa, “lihat di sini teknologi yang tersedia sekarang…” Sekarang saya berasa sedih untuk pengguna iPhone yang akan mengalami ciri yang terdegradasi, adalah bagus jika mereka boleh membawanya kepada mereka. Dan keselamatan yang lebih baik untuk mereka juga. Anda tahu pengguna Android baik-baik saja, mereka menghantar mesej teks antara satu sama lain dengan penuh keselamatan dan semua perkara itu, dan kini ia agak pelik kerana sekarang apabila mereka berinteraksi dengan iPhone, kita perlu berurusan dengan pengalaman keselamatan yang merosot.

Pada penghujung hari, Apple sentiasa boleh mengubah fikirannya tentang RCS. Tetapi ia tidak kelihatan seperti itu akan berlaku dalam masa terdekat, walaupun tekanan semakin meningkat daripada peminat teknologi dan ahli industri yang lain.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google exec “merasa buruk untuk pengguna iPhone” tidak dapat menggunakan RCS
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker