Berita Teknologi

First Fold, kemudian Flip, kini Samsung boleh melancarkan Tri-Fold pada 2023

Hadlee Simons / Android Authority

TL;DR

  • Seorang pembocor telah mendakwa bahawa Samsung boleh melancarkan peranti lipat tiga tahun ini.
  • Samsung sebelum ini telah menunjukkan teknologi ini dengan prototaip di pameran perdagangan.
  • Faktor bentuk akan membuka pintu untuk skrin lipat yang lebih besar.

Samsung adalah raja yang tidak dapat dipertikaikan telefon boleh lipat pasaran, menjamin a dilaporkan ~80% daripada pasaran pada 2022. Syarikat itu telah berpegang kepada dua faktor bentuk, iaitu garis Lipat gaya buku dan siri Flip kulit kerang, tetapi nampaknya kita dapat melihat faktor bentuk ketiga pada tahun 2023.

Yogesh Brar sering memberi maklumat tentangnya dituntut di Twitter bahawa Samsung boleh melancarkan peranti tiga kali ganda tahun ini sebagai tambahan kepada model Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Z Flip 5 yang dijangkakan.

Ini bukan kali pertama kami mendengar tentang peranti lipat tiga, kerana Samsung sebelum ini telah menunjukkan teknologi itu sambil juga memfailkan paten untuknya pada tahun 2020. Malah, kami baru-baru ini melihat konsep telefon boleh lipat tiga kali ganda daripada jenama itu di MWC 2023 (lihat di bahagian atas dan bawah).

Samsung konsep boleh lipat tiga kali ganda MWC 2023

Hadlee Simons / Android Authority

Sama ada cara, konsep dan paten menghala ke peranti dengan dua engsel. Salah satu engsel membolehkan lipatan ke dalam manakala engsel lain membolehkan lipatan ke luar, menghasilkan jenis bentuk Z apabila sebahagiannya dilipat.

Engsel lipat ke luar akan membolehkan sebahagian daripada skrin lipat digunakan sebagai paparan telefon pintar, berbanding menggunakan skrin berasingan untuk panel telefon pintar. Walau bagaimanapun, kami tertanya-tanya apakah maksud ini dari segi ketahanan. Semua skrin lipat diperbuat daripada plastik, jadi dengan sebahagian daripadanya di luar bermakna ia terdedah kepada lebih haus dan lusuh, yang berpotensi menyebabkan lebih banyak calar.

Adakah anda akan membeli telefon boleh lipat tiga kali?

68 undi

Satu lagi kebimbangan yang berpotensi ialah ketebalan peranti, walaupun boleh dilipat seperti HONOR Magic Lwn dan HUAWEI Mate X3 menunjukkan bahawa reka bentuk yang lebih nipis adalah mungkin. Jadi peranti lipat tiga Samsung secara teorinya boleh menjadi setebal (atau lebih tebal sedikit daripada) garisan Galaxy Z Fold semasa.

Walau bagaimanapun, satu kelebihan kepada pendekatan ini ialah ia boleh membenarkan skrin lipat yang lebih besar berbanding skrin 7.6-inci hingga 8-inci yang kita lihat pada lipatan gaya Lipat semasa. Jadi kita berpotensi melihat ~ skrin lipat 11 inci melalui faktor bentuk tiga kali ganda ini.

Dalam apa jua keadaan, Brar juga menegaskan bahawa tidak ada Galaxy S23 FE dalam kerja-kerja, bergema tuntutan daripada dihormati WinFuture wartawan Roland Quandt. Jadi mereka yang menunggu untuk perdana Galaxy yang lebih mampu milik mungkin perlu berpuas hati pada standard Galaxy S23.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: First Fold, kemudian Flip, kini Samsung boleh melancarkan Tri-Fold pada 2023
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker