Berita Teknologi

Android 15 menjadi sejuk dan berkrim untuk nama kod bertema pencuci mulutnya

TL;DR

  • Nama kod bertema pencuci mulut Android 15 telah digugurkan.
  • Kemas kini OS utama seterusnya selepas Android 14 dikenali secara dalaman sebagai Ais Krim Vanila.
  • Nama kod ditemui dalam AOSP sebagai satu siri perubahan kod.

Sukar untuk dipercayai, tetapi sudah sebulan sejak Google mengeluarkan Pratonton Pembangun yang pertama Android 14. Oleh itu, terdapat kemungkinan besar kebanyakan orang yang membaca ini belum berpeluang mencuba Android 14 lagi. Walaupun fakta bahawa Google masih mengusahakan kemas kini OS utama seterusnya, ia sudah melihat ke hadapan dan telah memberikan pengganti Android 14 nama kod Vanilla Ice Cream.

Jika anda sentiasa mengikuti sejarah Android, maka anda tahu OS biasanya disertakan dengan nama kod. Anda juga mungkin tahu bahawa Google mempunyai kegemaran untuk memberikan nama kodnya sebagai tema pencuci mulut. Sebagai contoh, versi 1.5 dikenali sebagai Cupcake, kemas kini berikut dipanggil Donut, dan versi 2.0 dinamakan Eclair.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, malangnya, Google telah meremehkan nama-nama ini, hanya menggunakannya untuk status pembangun awal mereka sahaja. Akibatnya, anda mungkin tidak tahu bahawa Android 13 dipanggil Tiramisu. Dan kami mendapat tahu tahun lepas bahawa Android 14 dipanggil Upside Down Cake.

hari ini, Mishaal Rahman mendedahkan dalam tweet bahawa nama kod dalaman Android 15 ialah Ais Krim Vanila. Pendedahan ini berlaku lebih awal sedikit daripada biasa. Sebagai rujukan, kami mempelajari nama kod Android 14 pada April 2022. Jika anda tertanya-tanya bagaimana nama kod ini ditemui, nampaknya ia ditemui dalam Projek Sumber Terbuka Android (AOSP) sebagai satu siri perubahan kod.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Android 15 menjadi sejuk dan berkrim untuk nama kod bertema pencuci mulutnya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker