Berita Teknologi

Android 13 QPR3 Beta 1 tiba minggu depan, Google menukar proses keluarannya

C. Scott Brown / Android Authority

TL;DR

  • Google mengumumkan Android 13 QPR3 Beta 1 akan dilancarkan pada minggu 13 Mac.
  • Mereka yang telah mendaftar dalam Program Beta akan mendapat kemas kini secara automatik.
  • Ahli Program Beta tidak akan menerima keluaran awam yang stabil bagi Android 13 QPR2.

Sudah beberapa minggu sejak Google mengeluarkan versi beta terakhir Android 13 QPR2 (Siaran Platform Suku Tahun) dan nampaknya syarikat itu bersedia untuk memulakan kitaran seterusnya Program Betanya. Kemas kini beta seterusnya ialah Android 13 QPR3 Beta 1 dan ia akan dilancarkan tidak lama lagi.

Menggunakan rasminya Reddit akaun, Google mengumumkan bahawa ia akan melancarkan Android 13 QPR3 Beta 1 pada minggu 13 Mac. Kemas kini ini akan dimuat turun secara automatik untuk ahli Program Beta. Dengan beta baharu, ahli ini akan merasai QPR3 sebelum versi stabil sampai ke tangan orang ramai. Versi kemas kini yang stabil dijangka akan diperkenalkan pada bulan Jun.

Sesuatu yang menarik untuk diperhatikan dalam siaran gergasi teknologi ialah sebutan tentang perubahan proses. Nampaknya pengguna yang mendaftar dalam Program Beta tidak akan menerima keluaran stabil awam QPR2 Mac yang akan datang. Jika ahli Program Beta mahukan kemas kini yang stabil, mereka perlu menarik diri daripada program tersebut. Jika tidak, mereka hanya akan beralih ke Android 13 QPR3 Beta 1.

Syarikat itu tidak menjelaskan sama ada proses ini akan menjadi pendekatan ke hadapan atau jika ia hanya perjanjian sekali sahaja. Walau bagaimanapun, memandangkan perkataan itu, ia kelihatan lebih seperti sesuatu yang mereka baru lakukan untuk pelancaran khusus ini. Seperti yang dinyatakan oleh seorang pengguna Reddit, ini mungkin situasi di mana Google menghadapi konflik dengan QPR2 ditangguhkan dan ingin menolak beta QPR3.

Jika anda ingin menarik diri daripada program tanpa perlu memadamkan data anda, Google memberikan beberapa arahan dalam siarannya. Arahan tersebut termasuk:

  • Tarik diri daripada program ini sebelum 13 Mac, abaikan/jangan gunakan kemas kini OTA turun taraf dan tunggu keluaran stabil awam terakhir bagi Mac Feature Drop (QPR2) yang dikeluarkan bulan ini. Menarik diri tidak akan menyebabkan pemadaman data selagi anda tidak menggunakan OTA turun taraf. Catatan: Jika anda ingin segera kembali ke versi awam terkini, anda boleh menggunakan OTA turun taraf yang memerlukan padam data mengikut garis panduan program biasa.
  • Jika anda menerima kemas kini Android 13 QPR3 Beta 1, jangan pasang kemas kini. Sebaliknya, mula-mula menarik diri daripada program, abaikan/jangan gunakan kemas kini OTA turun taraf dan tunggu keluaran awam rasmi Mac. Catatan: Jika anda menarik diri daripada program selepas memasang kemas kini QPR3 beta 1, semua data pengguna pada peranti akan dipadam mengikut garis panduan program biasa.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Android 13 QPR3 Beta 1 tiba minggu depan, Google menukar proses keluarannya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker