Berita Teknologi

WhatsApp mendapat sokongan proksi untuk melawan tindakan keras kerajaan

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • WhatsApp telah mengumumkan sokongan proksi dalam aplikasi pemesejan.
  • Ini membolehkan pengguna memintas usaha kerajaan untuk membanteras WhatsApp.

Banyak kerajaan di seluruh dunia bertindak keras terhadap perkhidmatan internet, sama ada kerana pergolakan politik, protes secara umum, atau atas sebab lain. Syukurlah, WhatsApp mempunyai penyelesaian dengan ciri terbaharunya.

Syarikat milik Meta telah diumumkan sokongan proksi dalam WhatsApp, membenarkan orang ramai untuk terus berhubung dengan perkhidmatan pemesejan jika ia disekat atau diganggu oleh pihak berkuasa.

“Memilih proksi membolehkan anda menyambung ke WhatsApp melalui pelayan yang disediakan oleh sukarelawan dan organisasi di seluruh dunia yang berdedikasi untuk membantu orang ramai berkomunikasi dengan bebas,” jelas syarikat itu. WhatsApp juga menyatakan bahawa mesej yang dihantar dan diterima melalui proksi masih menawarkan penyulitan hujung ke hujung, tetapi memberi amaran bahawa alamat IP anda akan dikongsi dengan penyedia proksi pihak ketiga.

Ingin menyambung ke WhatsApp melalui proksi? Kemudian pasukan mencadangkan anda terlebih dahulu mencari web atau media sosial untuk mencari proksi daripada sumber yang bereputasi. Kemudian anda perlu melawat Tetapan > Storan dan Data > Proksi > Gunakan Proksi > Tetapkan Proksi. Dari sini, anda kemudian akan memasukkan alamat proksi yang dikehendaki dan ketik jimat.

Perlu diingat bahawa penyelesaian ini tidak akan berfungsi jika sambungan internet ditutup sepenuhnya di sesebuah negara. Oleh itu, anda perlu bergantung pada apl pemesejan rakan ke rakan sebaliknya. Tetapi ini masih merupakan alat yang berguna untuk orang dalam rejim autoritarian.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: WhatsApp mendapat sokongan proksi untuk melawan tindakan keras kerajaan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker