Berita Teknologi

Teknologi LG META menjanjikan OLED yang lebih cerah

Adam Birney / Android Authority

TL;DR

  • LG META ialah teknologi panel OLED baharu yang diperkenalkan di CES 2023.
  • Kombo perkakasan/perisian menjanjikan sehingga 60% TV OLED yang lebih cerah tanpa mengemas kini panel asas.
  • Teknologi ini akan dilancarkan pertama kali dalam TV siri G3 LG 2023.

Apabila anda menghidupkan televisyen OLED anda, cahaya keluar daripada beribu-ribu penderia melalui beberapa lapisan perkakasan ke muka anda. Apabila cahaya bergerak melalui lapisan perkakasan tersebut, ia akan meresap dan dipantulkan serta mengurangkan kecerahan dengan ketara. Malangnya, ini menghasilkan gambar yang lebih malap daripada yang sebenarnya mampu dilakukan oleh sensor.

Pada CES 2023, LG melancarkan teknologi baharu yang dipanggil META (kami tahu, nama yang mengerikan). LG META, secara ringkasnya, membolehkan lebih banyak cahaya diterima daripada penderia ke bola mata anda, menghasilkan sehingga 60% lebih kecerahan daripada TV anda. Ia melakukan ini melalui gabungan perkakasan dan perisian baharu.

Menurut LG, televisyen dengan teknologi ini mungkin boleh mencapai 2,100 nits kecerahan. Sebagai perbandingan, Google Pixel 7 Pro mempunyai kecerahan puncak yang diiklankan sebanyak 1,500 nits. Jadi ini sangat, sangat terang.

Apa yang membuatkan LG META begitu menarik, bagaimanapun, ialah teknologi panel asas tidak perlu diubah untuk melihat kelebihan ini. Jika anda mengambil TV OLED semasa anda dan menukar hanya lapisan perkakasan pada panel OLED, anda akan mendapat gambaran yang lebih terang. Ini bagus kerana ia sepatutnya membolehkan pelancaran yang cepat dan keuntungan yang mudah dikenal pasti dalam kualiti gambar.

Jika anda ingin melihat sendiri META, anda perlu membeli TV OLED G3 2023, kerana itu satu-satunya model yang telah disahkan oleh syarikat akan datang dengan teknologi itu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi LG META menjanjikan OLED yang lebih cerah
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker