Berita Teknologi

Seseorang memasang bateri Pixel 5a ke dalam Pixel 4a untuk 17% hayat bateri tambahan

David Imel / Android Authority

TL;DR

  • Seorang pengguna Reddit mendakwa mereka memasangkan bateri Pixel 5a ke dalam Pixel 4a untuk 17% lebih hayat bateri.
  • Telefon yang diubah suai mempunyai sedikit bonjolan di bahagian belakang, yang dikatakan oleh Redditor tidak dapat dilihat.

Apakah yang anda lakukan apabila bateri telefon anda mula menunjukkan usianya? Anda pastinya tidak menggantikannya dengan bateri berkapasiti lebih tinggi daripada pengganti telefon itu. Sekurang-kurangnya tidak tanpa jumlah pengetahuan, ujian, kemahiran, dan, boleh kita katakan, selera untuk beberapa risiko. Mengapa kita bercakap tentang ini? Kerana dakwa Redditor mereka berjaya menggantikan mereka Pixel 4aBateri 3,885mAh dengan Pixel 5aBateri 4,680mAh.

Redditor mengatakan mereka mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam reka bentuk dan pembaikan PCB. Mereka menganggap bateri Pixel 4a dan 5a kelihatan sama dan memperoleh yang kedua berdasarkan firasat ini. Bateri Pixel 5a ternyata 4.5mm lebih tinggi, 0.4mm lebih tebal dan 1.4mm kurang lebar daripada sel dalam Pixel 4a. Jelas sekali, ia tidak sesuai, tetapi ia adalah padanan yang cukup rapat untuk dimasukkan ke dalam Pixel 4a yang lebih lama dengan beberapa pelarasan.

Jadi modder mengalihkan sistem pengurusan bateri Pixel 4a, papan kecil yang bersambung ke bateri, ke sebelah kiri. Ia membantu bahawa penyambung reben kedua-dua telefon adalah sama. Selepas menyambungkan segala-galanya dan menutup telefon, terdapat sedikit bonjolan di bahagian belakang, yang didakwa oleh modder “tidak dapat dilihat secara visual.” Hasilnya ialah peningkatan 17% dalam hayat bateri.

Bateri Pixel 5a dalam Pixel 4a

Bagaimana pula dengan pengembangan bateri, ancaman bateri meletup, dan keserasian perisian? Nah, Redditor nampaknya yakin mereka telah menguruskan semua ini.

“Saya telah menghapuskan semua titik potensi kegagalan sekiranya pengembangan, iaitu pelekat NFC di bahagian belakang, yang mencukur di bawah satu milimeter dan merupakan konduktor yang berpotensi, bahagian kiri bateri di mana BMS terletak sekarang mempunyai jumlah penebat yang selesa dan ruang untuk pengembangan juga,” tulis Redditor dalam benang itu.

Pengguna Pixel 4a juga berkata mereka akan memantau bagaimana peratusan bateri dipaparkan dari semasa ke semasa dan sama ada bacaannya tepat.

Walaupun ia kelihatan seperti penggodaman yang hebat, kami tidak mengesyorkan anda mencuba ini di rumah. Modder nampaknya tahu apa yang dia lakukan, tetapi masih mungkin terdapat beberapa risiko yang terlibat dalam jangka panjang. Harap-harap kami mendapat kemas kini daripada orang itu untuk melihat sama ada penggantian bateri DIY berjaya seperti yang dimaksudkan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Seseorang memasang bateri Pixel 5a ke dalam Pixel 4a untuk 17% hayat bateri tambahan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker