Berita Teknologi

Semak TV LG anda, kerana ia mungkin baru sahaja dipanggil semula untuk risiko keselamatan

C. Scott Brown / Android Authority

TL;DR

  • LG Electronics telah mengeluarkan penarikan balik untuk 52,000 TV yang dijual antara Mac dan September 2022.
  • Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna AS (CPSC) berkata TV yang ditarik balik itu menimbulkan bahaya tip-over dan terperangkap yang serius.
  • Masalahnya nampaknya berpunca daripada dudukan yang digunakan untuk TV.

Jika anda memiliki sebuah TV LG, anda mungkin ingin menyemak model yang anda ada. Notis penarikan balik telah dikeluarkan yang menjejaskan sehingga 52,000 TV LG yang dijual antara Mac dan September 2022.

LG Electronics telah menarik balik empat model TV 86-incinya. Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna AS (CPSC) ingat notis kata menjelaskan bahawa penarikan balik itu disebabkan oleh TV menunjukkan bahaya tip-over dan perangkap yang serius.

TV yang terjejas membawa nombor model 86NANO75UQA, 86UQ7070ZUD, 86UQ7590PUD dan 86NANO75UQA. Anda juga boleh menyemak nombor siri yang bermula dengan 202RM, 203RM, 204RM, 205RM, 206RM, 207RM atau 208RM.

mengikut Aliran Digital, terdapat 12 kes tip-over yang dilaporkan. Nasib baik, tiada kes yang dilaporkan telah mengakibatkan kecederaan atau kematian.

Nampaknya tiada apa-apa yang cacat pada TV itu sendiri, sebaliknya berdiri yang digunakan untuk menyokongnya. TV, yang beratnya kira-kira 100 paun, boleh meletakkan terlalu banyak tekanan pada dirian dan menyebabkan kerosakan.

Walau bagaimanapun, LG tidak percaya TV dan dudukannya rosak. Dalam kenyataan yang diberikan kepada Aliran DigitalLG berkata:

Telah mendapat perhatian LG bahawa pemasangan yang tidak betul pada dirian pada model TV UHD LG 86-inci tertentu boleh mewujudkan kelemahan dalam integriti dirian sokongan TV. Walau bagaimanapun, kelemahan ini hanya berlaku apabila dirian tidak dipasang dengan betul. Apabila pendirian dipasang betul-betul seperti yang diterangkan dalam arahan produk, dan semua skru yang disediakan digunakan dan diketatkan dengan betul, kegagalan struktur ini tidak berlaku.

Memandangkan tempat duduk yang dipersoalkan dalam situasi ini, sesiapa sahaja yang memasang TV mereka tidak perlu melakukan sebarang tindakan. Bagi mereka yang menggunakan dirian, CPSC mengesyorkan supaya anda menanggalkan kaki dan meletakkan TV di tempat yang selamat jauh daripada kanak-kanak.

Termasuk dalam kenyataannya, LG mengatakan ia menawarkan sokongan kepada pemilik:

Sebagai tindakan pembetulan utama, LG telah menawarkan arahan tambahan kepada pengguna (dalam kedua-dua format bertulis dan video) tentang cara menjalankan pemeriksaan diri yang teliti untuk mengesahkan pemasangan elemen pendirian yang betul. Langkah tambahan, seperti lawatan juruteknik dan skru baharu atau elemen pendirian, juga telah dipertimbangkan mengikut setiap situasi.

Walaupun penarikan balik meliputi 52,000 model yang terjejas di AS, ia tidak meliputi 2,900 unit yang dijual di Mexico atau 1,800 unit yang dijual di Kanada.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Semak TV LG anda, kerana ia mungkin baru sahaja dipanggil semula untuk risiko keselamatan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker