Berita Teknologi

Satu tahun lagi, satu lagi pelanggaran data T-Mobile

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • T-Mobile telah mendedahkan pelanggaran yang menjejaskan 37 juta akaun.
  • Butiran yang didedahkan dalam kejadian ini termasuk nama, alamat, nombor telefon dan banyak lagi.
  • Pembawa itu mendakwa bahawa maklumat kewangan, nombor keselamatan sosial dan ID kerajaan tidak didedahkan.

T-Mobile telah mengalami beberapa pelanggaran data sejak 2018, dengan insiden terbaharu berlaku pada 2022 dan 2021. Kini, syarikat penerbangan AS telah mengesahkan bahawa ia mengalami satu lagi pelanggaran data, yang menjejaskan 37 juta akaun prabayar dan pasca bayar.

T-Mobile mengesahkan pelanggaran dalam a kenyataan akhbar dan melalui an Pemfailan SEC (h/t: TechCrunch), dengan menyatakan bahawa pelanggaran itu mula-mula berlaku pada 25 November dan kemudiannya dikesan pada 5 Januari. Penyerang mencuri data dengan menggunakan API “tanpa kebenaran”.

Pembawa itu mendakwa bahawa butiran pelanggan seperti maklumat pembayaran, nombor keselamatan sosial, nombor ID kerajaan, kata laluan/PIN dan butiran kewangan lain tidak didedahkan.

Walau bagaimanapun, T-Mobile mengesahkan bahawa butiran terdedah termasuk nama, alamat pengebilan, alamat e-mel, nombor telefon, tarikh lahir, nombor akaun T-Mobile dan butiran pelan (cth. bilangan talian, ciri pelan).

Namun begitu, pelanggaran terbaru ini berlaku hampir setahun selepas kod sumber syarikat itu khabarnya dicuri oleh kumpulan penjenayah siber Lapsus. Ia juga berlaku selepas pelanggaran besar 2021 yang menjejaskan lebih 47 juta akaun. Insiden 2021 mendedahkan butiran seperti nombor keselamatan sosial, lesen memandu, nombor telefon dan alamat fizikal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Satu tahun lagi, satu lagi pelanggaran data T-Mobile
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker