Berita Teknologi

Samsung Odyssey Neo G9 ialah monitor PC melengkung 57 inci yang besar

TL;DR

  • Samsung mengumumkan beberapa monitor PC baharu untuk CES 2023, termasuk Odyssey Neo G9 57 inci.
  • Monitor melengkung akan mempunyai nisbah bidang 32:9 dan bersamaan dengan dua paparan UHD pada satu skrin.
  • Samsung masih belum mengumumkan tarikh keluaran atau harga untuk mana-mana monitor baharu.

Samsung sedang memulakannya CES 2023 pengumuman agak awal hari ini dengan pendedahan beberapa monitor PC baharu. Kemasukan baharu terbesar ialah monitor PC permainan Samsung Odyssey Neo G9. Paparan 57-inci melengkung 1000R yang besar ini mempunyai skrin resolusi 8K 7,680×2,160 dengan nisbah bidang 32:9. Ini bermakna pemilik akan mendapat setara dengan dua skrin UHD pada satu paparan. Sebaliknya, yang Monitor Samsung Odyssey Ark yang dilancarkan pada 2022 ialah “hanya” 55 inci dan “hanya” mempunyai sokongan resolusi 4K.

Skrin mini LED pada Odyssey Neo G9 juga akan mempunyai paparan matte untuk mengurangkan pantulan cahaya yang menjengkelkan semasa bermain PC atau permainan konsol kegemaran anda. Ia juga akan mempunyai kadar penyegaran 240Hz untuk penampilan yang lebih lancar untuk permainan yang menyokong kadar yang tinggi itu. Akhir sekali, monitor akan mempunyai sokongan DisplayPort 2.1, yang memindahkan data dua kali lebih pantas berbanding teknologi DisplayPort yang lebih lama.

samsung odyssey neo g9 oled

Samsung juga mengumumkan Odyssey OLED G9 49-inci. Paparan OLED melengkung 1800R menyokong teknologi titik kuantum untuk membolehkan kontras yang lebih baik dan warna hitam yang lebih dalam pada skrin dan juga mempunyai nisbah aspek 32:9 dan kadar penyegaran 240Hz. Monitor ini juga akan disertakan dengan Samsung Game Hub yang menyokong pelbagai perkhidmatan penstriman permainan, bersama-sama dengan siri aplikasinya seperti Netflix, Amazon Prime Video dan banyak lagi yang disertakan dalam TV pintar Samsung.

Akhirnya, Samsung mendedahkan dua monitor 27 inci baharu. ViewFinity S9 direka untuk profesional kreatif dengan paparan resolusi 5K 5,120 x 2,880 dengan kemasan matte. Monitor Pintar M8 32-inci yang dikeluarkan sebelum ini akan tersedia dalam versi 27-inci dengan empat pilihan warna (Daylight Blue, Spring Green, Sunset Pink atau Warm White). Ia juga akan menyokong aplikasi TV pintar Samsung dan Samsung Gaming Hub.

Tarikh keluaran untuk monitor ini belum didedahkan, mahupun harganya. Memandangkan Samsung Odyssey Ark berharga $3,500 apabila ia dilancarkankami mengesyaki Odyssey Neo G9 akan mempunyai tanda harga yang sama.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung Odyssey Neo G9 ialah monitor PC melengkung 57 inci yang besar
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker