Berita Teknologi

Panik Google untuk mendedahkan lebih 20 produk AI, termasuk pembuat kertas dinding Pixel

C. Scott Brown / Android Authority

TL;DR

  • Ancaman produk AI, seperti ChatGPT, telah mendorong Google untuk memulakan pembangunan pada produk AI.
  • Google dilaporkan mempunyai lebih 20 produk AI yang dirancang untuk diperkenalkan tahun ini.
  • Sesetengah produk adalah untuk pembangun dan yang lain untuk pengguna

Bila SembangGPT mula mendapat populariti, laporan keluar bahawa Google melihat produk itu sebagai ancaman utama kepada perniagaannya. Sebagai tindak balas kepada ancaman ini, nampaknya Google sedang meningkatkan pembangunan AInya dan mungkin mempunyai lebih 20 projek AI sedia untuk diperkenalkan tahun ini.

Menurut laporan daripada The New York Times, Larry Page dan Sergey Brin β€” pengasas Google β€” telah menjalankan beberapa mesyuarat dengan eksekutif syarikat tentang ChatGPT dan bahaya yang ditimbulkannya kepada perniagaan Cariannya. Ini merupakan perkembangan yang ketara memandangkan kedua-duanya kebanyakannya mengambil pendekatan lepas tangan dengan syarikat itu sejak 2019, membolehkan Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai mengambil alih.

Kebimbangan yang dirasakan eksekutif Google pada masa ini telah menyebabkan Pichai mengisytiharkan “kod merah”, menarik pasukan daripada projek sedia ada dan meminta mereka bekerja untuk membina produk AI.

“Ini adalah detik kelemahan yang ketara untuk Google,” kata bekas pengarah penyelidikan Google, D. Sivakumar. β€œChatGPT telah meletakkan kepentingan dalam tanah, berkata, ‘Beginilah rupa pengalaman carian baharu yang menarik.’”

Sejak menekan penggera, kini kelihatan seperti Google berhasrat untuk mendedahkan lebih 20 produk AI baharu, serta mempamerkan versi enjin cariannya dengan ciri chatbot, tahun ini, menurut The New York Times. Syarikat itu juga dilaporkan merancang untuk memperkenalkan beberapa produk pada acara I/O Mei 2023.

Produk yang sedang diusahakan oleh Google dikatakan untuk pembangun dan pengguna. Salah satu produk ini ialah alat untuk memudahkan anda membina apl untuk telefon Android, yang dipanggil Colab Plus Android Studio. Produk lain dikatakan sebagai pembuat kertas dinding untuk telefon Pixel. The New York Times juga menyebut alat yang meringkaskan video dengan menghasilkan yang baharu.

Berdasarkan laporan itu, Pichai malah cuba mempercepatkan semakan kelulusan produk dengan mencari cara untuk membolehkan pasukan menjalankan semakan mereka sendiri. Untuk tujuan ini, syarikat telah mencipta apa yang dipanggil inisiatif “Green Lane” untuk mendorong pekerja yang “cuba memastikan teknologi adalah adil dan beretika” untuk meluluskan projek AI dengan lebih cepat.

Seperti kata pepatah, masa terdesak memerlukan langkah terdesak, dan sekarang Google terdengar seperti sebuah syarikat yang telah mencapai keadaan itu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Panik Google untuk mendedahkan lebih 20 produk AI, termasuk pembuat kertas dinding Pixel
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker