Berita Teknologi

Laporan: Penjejak Google seperti AirTag sedang dalam kerja-kerja

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Kebocoran mencadangkan penjejak Google, serupa dengan AirTag, mungkin sedang dalam kerja-kerja.
  • Ia berkemungkinan mempunyai pembesar suara dan hampir pasti menggunakan teknologi jalur lebar ultra tidak aktif dalam telefon Pixel.
  • Tidak banyak yang diketahui tentang produk itu, tetapi ia mungkin akan dilancarkan tahun ini.

Penjejak peribadi menjadi popular dengan Tile, tetapi AirTag Apple adalah apa yang benar-benar menyebabkan pasaran terbakar. Walaupun Apple telah menghadapi banyak kontroversi dengan produk itu, AirTags menjadi penjejak de facto untuk orang ramai.

Baiklah, Google tidak mahu duduk dan membiarkan perkara itu berlaku. Menurut pembocor yang boleh dipercayai Kuba Wojciechowski, penjejak Google mungkin sedang dalam kerja-kerja yang akan menjadi pesaing langsung kepada AirTags. Didakwa, nama kod untuk produk ini ialah “grogu,” aka nama sebenar “Baby Yoda” daripada siri TV The Mandalorian. Ini adalah nama yang comel kerana Grogu pada dasarnya adalah aksesori kecil untuk The Mandalorian.

Menurut Wojciechowski, penjejak Google yang dikatakan akan sangat serupa dengan AirTag. Ia boleh termasuk pembesar suara, datang dalam pelbagai warna dan mungkin juga menyokong Bluetooth LE dan jalur ultra lebar (UWB).

Part last tu memang menarik. Sejak siri Pixel 6, Google telah memasukkan teknologi UWB dalam telefonnya. Walau bagaimanapun, ia tidak melakukan apa-apa bahan sebenar dengan teknologi ini. Dengan mengeluarkan penjejak, Google boleh menggunakan teknologi ini dengan membenarkan pengguna mendapatkan data lokasi ultra khusus untuk penjejak mereka (dan, oleh itu, perkara yang dilampirkan penjejak itu).

Malangnya, Wojciechowski tidak mempunyai sebarang maklumat tentang nama produk sebenar untuk penjejak Google yang didakwa. Kami juga tidak tahu bila ia akan dilancarkan. Walau bagaimanapun, adalah munasabah untuk menganggap Googe boleh mengumumkan teknologi ini di Google I/O pada Musim Bunga dan kemudian melancarkan produk pada bulan Oktober pada acara perkakasan tahunannya. Masa akan menentukan!

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Laporan: Penjejak Google seperti AirTag sedang dalam kerja-kerja
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker