Berita Teknologi

Google Podcast telah berhenti muncul dalam hasil Carian

TL;DR

  • Carian Google tidak lagi memaparkan butang main pada podcast yang memaut ke Google Podcast.
  • Keupayaan untuk mendengar podcast terus daripada hasil Carian kini hilang.
  • Apl Google Podcasts tidak dikemas kini selama beberapa bulan.

Google terkenal kerana membunuh banyak produknya. Malah, ia menutup satu hari ini – Stadia. Dan nampaknya Google Podcasts boleh menuju ke arah yang sama tidak lama lagi.

Google memperkenalkan apl Google Podcasts pada tahun 2018. Perkara yang menarik tentang apl itu ialah ia membenarkan pendengar melihat dan mendengar episod podcast individu terus daripada Carian. Ia juga membolehkan anda meneruskan episod yang sama pada pelbagai peranti daripada apl atau Carian.

Tidak kira berapa kerap ia digunakan, Google kelihatan berhenti mengemas kini apl pada tahun 2021 sejurus selepas YouTube mula memfokuskan untuk memperkukuh pengalaman podcastnya, seperti yang dilaporkan oleh Bloomberg.

Menurut laporan baru daripada Podnewskini nampaknya syarikat itu telah mengalih keluar Google Podcast daripada hasil Cariannya.

Butang main yang dipautkan ke apl Google Podcast dalam Carian telah hilang, jadi pendengar tidak lagi boleh mendengar podcast terus daripada hasil carian mereka. Jadi, jika anda mencari podcast dalam Carian sekarang, anda hanya akan menemui pautan ke ulasan dan platform lain.

Jurucakap Google membalas kepada outlet itu dengan menyatakan bahawa ia berfungsi “seperti yang dimaksudkan.” Ini bermakna pengalihan keluar butang main adalah langkah yang disengajakan oleh syarikat. Google tidak menjelaskan keputusan itu, tetapi menawarkan kenyataan ini:

YouTube dan Google Podcast menyediakan keperluan yang berbeza. Kedua-duanya menyediakan pendengar podcast hari ini dan kami tidak mengubahnya sekarang. Kami tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dikongsi pada masa ini.

Pada masa ini, nampaknya Google Podcast masih selamat, tetapi ini bukan petanda yang baik untuk nasib platform.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google Podcast telah berhenti muncul dalam hasil Carian
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker