Berita Teknologi

Dell Concept Nyx ialah pengawal permainan dari masa hadapan

TL;DR

  • Pada CES 2023, Dell melancarkan pengawal permainan Concept Nyx gen kedua.
  • Pengawal mempunyai ciri yang sangat maju seperti tindak balas pencetus yang boleh disesuaikan, penderia cap jari dan keupayaan untuk mengalihkan permainan dari skrin ke skrin di rumah anda dengan hanya menghalakan pengawal ke arahnya.
  • Dell melancarkan Nyx asal di CES 2022.

Pada tahun 2022, Dell memperkenalkan jenis baharu pengawal permainan. Dikenali sebagai Nyx, pengawal disambungkan ke pelayan permainan dan membolehkan anda memudahkan permainan di seluruh rumah. Anda boleh bermain permainan menggunakan satu pengawal pada semua skrin di rumah anda dan juga boleh memainkan dua permainan serentak.

Hari ini, di CES 2023, Dell mengumumkan versi kedua Concept Nyx. Seperti versi pertama, ia hanya konsep, bermakna Dell tidak berniat untuk menjual produk ini. Walau bagaimanapun, ia boleh wujud sebagai bukti-konsep untuk pengawal permainan masa depan.

Konsep Nyx: Pengawal esok hari ini

Pengawal dan Pelayan Nyx Dell Concept CES 2023

Seperti versi 2022, Nyx bukan sekadar pengawal. Anda memerlukan pelayan yang dilampirkan pada rangkaian rumah anda untuk memudahkan semua helah hebat yang Nyx boleh lakukan. Dalam imej di atas, anda boleh melihat pelayan (dalam keadaan semasa, bagaimanapun) kelihatan seperti menara PC minimalis.

Pengawal, bagaimanapun, kelihatan jauh berbeza daripada reka bentuk asal. Ia kelihatan lebih halus dengan lebih daripada beberapa isyarat reka bentuk yang diambil daripada pengawal Xbox Series S.

Konsep Nyx mempunyai banyak lagi helah, walaupun. Terdapat penderia cap jari di atas kapal yang membolehkan anda membuka serta-merta permainan terakhir yang anda mainkan. Ini boleh membantu jika anda berkongsi pengawal itu dengan ahli isi rumah anda yang lain. Terdapat juga butang dan pencetus yang boleh disesuaikan sepenuhnya supaya anda boleh menetapkan tahap maklum balas haptik pilihan anda.

Anda boleh memetakan semula butang pengawal dan melihat tindanan pintar yang memberitahu anda perkara yang dilakukan oleh butang dalam setiap permainan. Contohnya, jika anda memetakan semula butang lompat dalam Horizon Zero Dawn kepada Y dan bukannya A, anda tidak perlu menghafalnya kerana kawalan pada skrin akan menyesuaikan diri.

Terdapat juga butang shift yang pada asasnya menggandakan bilangan butang hadapan yang tersedia. Dalam erti kata lain, butang A boleh mempunyai dua fungsi: yang biasa dan yang berbeza apabila anda menahan butang anjakan. Terdapat juga fungsi roda skrol untuk meniru roda tetikus dan pad sentuh.

Malangnya, Dell masih tidak bercadang untuk merealisasikannya, walaupun Concept Nyx muncul dua tahun berturut-turut. Di sini kami berharap kami benar-benar dapat mencuba versi komersial keluar tahun depan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Dell Concept Nyx ialah pengawal permainan dari masa hadapan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker