Berita Teknologi

Asus menaik taraf Zenbook 14X dengan CPU Raptor Lake dan kadar penyegaran yang lebih pantas

TL;DR

  • Asus mengumumkan 2023 Zenbook 14X di CES.
  • Komputer riba tahun ini menaik taraf paparan dan menambah pemproses generasi ke-13 Intel.
  • Zenbook 14X hadir dengan kemasan seramik buat kali pertama.

Ultraportable Asus, Zenbook 14X OLED, telah muncul di CES 2023. Model tahun ini nampaknya telah mendapat sedikit penyegaran dengan beberapa peningkatan.

mengikut Engadget, Asus mengumumkan 2023 Zenbook 14X OLED di CES 2023. Berbanding model tahun lepas, 2023 Zenbook 14X lebih besar sedikit, menawarkan skrin sentuh OLED 14.5 inci. Selain itu, jenama itu telah membuat beberapa tweak, meningkatkan kadar penyegaran kepada 120Hz dan mengembangkan paparan kepada nisbah aspek 16:10 yang lebih tinggi.

Komputer riba ini juga menawarkan sehingga 32GB RAM DDR5, mempunyai pilihan GPU Nvidia RTX 3050, dan menyokong sambungan Wi-Fi 6E.

Beberapa penambahbaikan lain termasuk bateri 70W yang lebih besar sedikit, kamera web HD Penuh (meningkat daripada resolusi 720p tahun lepas), pemproses Core i9 generasi ke-13 Intel dan dwi mikrofon dengan pembatalan hingar AI.

Walau bagaimanapun, salah satu perubahan terbesar dari tahun lepas ialah salutan seramik Zenbook 14X 2023. Daripada menggunakan kemasan aluminium tradisional, Asus menggunakan salutan seramik yang dihasilkan melalui proses yang dipanggil pengoksidaan elektrolitik plasma (PEO). Salutan seramik adalah ringan, lebih keras daripada aluminium anod, dan lebih mesra alam daripada kemasan aluminium tradisional.

Malangnya, penutup seramik hanya terdapat dalam satu warna – Batu pasir. Walau bagaimanapun, jika Batu Pasir bukan gaya anda, Asus telah membuat model yang lebih murah yang menggunakan aluminium dan terdapat dalam Inkwell Grey.

Sehingga berita ini ditulis, Asus belum memberikan harga untuk Zenbook 14X OLED baharu. Tetapi komputer itu mempunyai tetingkap keluaran Q2 2023.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Asus menaik taraf Zenbook 14X dengan CPU Raptor Lake dan kadar penyegaran yang lebih pantas
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker