Berita Teknologi

Apple terlibat dalam “perang senyap” terhadap Google didorong oleh dendam terhadap Android

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Bekas jurutera Apple mendakwa Apple masih terlibat dalam “perang senyap” terhadap Google.
  • Apple dilaporkan meningkatkan perjuangan dengan mengambil langkah untuk memisahkan dirinya daripada ciri yang ditawarkan oleh Alphabet.
  • Rancangan Apple mengambil pendekatan serampang tiga mata.

Bukan rahsia itu epal dan Google tidak betul-betul pada istilah yang paling mesra. Tetapi nampaknya persaingan itu lebih dingin daripada yang kelihatan kerana Apple berusaha untuk memisahkan sistem pengendalian mudah alihnya daripada ciri yang ditawarkan oleh syarikat induk Google, Alphabet.

Menurut laporan daripada Masa kewangan, bekas jurutera Apple mendakwa bahawa syarikat itu masih menyimpan dendam terhadap Google berhubung Android. Mereka juga mendakwa raksasa industri terlibat dalam “perang senyap” dengan Google, dengan harapan dapat memisahkan produknya daripada perkhidmatan Google.

Untuk memberikan sedikit konteks, permusuhan ini semuanya bermula pada awal tahun 2000-an. Sebagaimana yang Masa kewangan menegaskan, selepas Google mencipta Android, pengasas bersama Apple Steve Jobs menyifatkan Android sebagai “produk curi” yang meniru iOS. Dia bahkan pergi sejauh mengisytiharkan “perang termonuklear” di Google.

Syarikat itu dilaporkan meningkatkan perjuangannya dengan meningkatkan perkhidmatan telefon pintarnya dan memerangi Google dalam tiga bidang. Pendekatan serampang tiga mata ini termasuk pemetaan, carian dan pengiklanan dalam talian.

Gergasi teknologi itu telah mengusahakan Peta Apple dengan niat untuk menggantikan Peta Google. Ia baru-baru ini memperkukuh produknya awal bulan ini selepas mengumumkan ciri yang membolehkan syarikat menuntut lokasi digital mereka yang dipanggil Business Connect. Ini serupa dengan tawaran Peta Google dengan perkongsiannya dengan Yelp, namun, Business Connect boleh menawarkan ciri iOS unik seperti penyepaduan Apple Pay.

Seterusnya, ia dilaporkan sedang bekerja pada alat carian yang dikenali secara dalaman sebagai “Carian Apple.” Ini adalah masalah besar kerana ia boleh mengurangkan 92% bahagian pasaran carian Google jika ia memutuskan untuk tidak menjadikan Google sebagai pilihan carian lalai, menurut Ketua Pegawai Strategi di Pantheon, Josh Koenig. Walau bagaimanapun, ini akan menjadi pedang bermata dua kerana Google membayar Apple berbilion dolar untuk menjadi pilihan lalai.

Akhirnya, firma yang berpangkalan di Cupertino akan mengejar roti dan mentega Google — pengiklanan dalam talian. Perniagaan iklan Google membentuk majoriti pendapatannya dan Apple mahu membina rangkaian iklan baharu untuk mencabarnya. Ini akan membolehkan syarikat mengubah cara iklan dihantar kepada pengguna iPhone dan membolehkan Apple menyekat broker data pihak ketiga.

Berdasarkan laporan itu, Apple sedang berusaha untuk berada dalam kedudukan yang baik untuk memutuskan hubungan dengan Google pada masa hadapan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apple terlibat dalam “perang senyap” terhadap Google didorong oleh dendam terhadap Android
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker