Berita Teknologi

Android 13 QPR2 memperkenalkan 20 emoji baharu kepada telefon Pixel

Rita El Khoury / Android Authority

TL;DR

  • Google membawa sokongan untuk Unicode 15.
  • Sokongan untuk Unicode 15 tersedia dalam kemas kini Android 13 QPR2 beta 2.
  • Versi stabil QPR2 dijadualkan akan datang pada bulan Mac.

Google sedang melancarkannya Android 13 Kemas kini QPR2 beta 2 hari ini. Bersama-sama dengan kemas kini akan datang sokongan untuk Unicode 15, yang akan membawa 2o emoji baharu kepada peranti Pixel.

Emojipedia mengumumkan Unicode 15 — pengekodan, perwakilan dan pengendalian teks yang konsisten — pada bulan September 2022. Versi terkini Unicode Standard mengandungi kumpulan emoji baharu yang merangkumi perkara seperti muka gemetar, obor-obor, keldai dan banyak lagi. Tidak lama selepas pengumuman itu, Google membuat sendiri pengumuman bahawa ia akan membawa sokongan untuk Unicode 15 kepada produknya awal tahun depan.

mengikut 9To5Google, versi stabil Android 13 QPR2 akan dilancarkan ke telefon Pixel pada bulan Mac dengan sokongan untuk Unicode 15. Walau bagaimanapun, beta kedua untuk QPR2 tersedia mulai hari ini. Mereka yang memasang beta akan mempunyai akses kepada 20 emoji baharu.

Dalam pengumuman Emojipedia, ia menyebut 31 emoji baharu, tetapi itu termasuk varian ton kulit emoji tangan menolak ke kanan dan ke kiri.

Sebelum anda mula menggunakan emoji ini, ada sesuatu yang anda perlu ketahui terlebih dahulu. Emoji ini belum sampai ke kebanyakan peranti Android secara rasmi lagi. Jadi sementara anda boleh menghantarnya kepada rakan, hanya rakan anda yang menjalankan QPR2 beta 2 akan dapat melihatnya.

Jika anda pemilik Samsung, walau bagaimanapun, anda mungkin sudah mempunyai akses kepada emoji dalam kemas kini ini sebagai Samsung melompat ke hadapan untuk memasukkan standard dalam kemas kini One UI 5 berperisa Android 13. Walau bagaimanapun, langkah itu menggantikan syarikat yang sebelum ini mengabaikan Unicode 14 pada tahun 2021.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Android 13 QPR2 memperkenalkan 20 emoji baharu kepada telefon Pixel
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker