Berita Teknologi

Anda tertarik dengan telefon Android RISC-V

RISC-V ialah seni bina pengkomputeran saingan kepada Arm, dan ia telah mendapat sambutan hangat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, ia baru-baru ini mendapat rangsangan besar apabila Google mengumumkannya Android akan menyokong seni bina baharu ini.

Telefon pintar RISC-V yang dikuasakan Android masih jauh, tetapi kami ingin tahu sama ada anda akan membelinya. Kami menyiarkan tinjauan pendapat minggu lepas, dan berikut ialah cara anda menjawabnya.

Adakah anda akan membeli telefon Android RISC-V?

Keputusan

Hampir 1,900 undian dikira dalam tinjauan pendapat ini selepas kami menyiarkan artikel yang disertakan minggu lepas. Pilihan paling popular? Nah, 51.37% responden berkata mereka akan membeli telefon RISC-V jika ia setanding dengan semasa lengan-telefon pintar berasaskan.

Ini adalah pendirian yang boleh difahami, kerana kami membayangkan bahawa ramai orang tidak mengambil berat tentang seni bina asas telefon mereka selagi semuanya berfungsi. Tetapi RISC-V juga merupakan seni bina sumber terbuka, bermakna kami berpotensi mempunyai pelbagai pemproses yang lebih luas dan peranti yang lebih murah juga.

Sementara itu, 45.68% pembaca yang ditinjau berkata mereka pasti akan membeli telefon Android RISC-V. Keputusan ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa orang di luar sana yang sanggup membeli telefon RISC-V walaupun ia kehilangan beberapa ciri berbanding telefon Android berasaskan Arm.

Akhirnya, hanya 2.95% responden berkata mereka tidak akan membeli telefon Android RISC-V sama sekali. Cip berdasarkan seni bina baharu masih berada satu atau dua langkah di belakang silikon berasaskan Arm terkini, manakala cip Arm juga menikmati lebih banyak ciri pada ketika ini.

Komen

  • jim worrall: Google hanya memusnahkan nilai jangka panjang ARM dan memberi Qualcomm insentif untuk berhijrah ke RISC-V. ARM tidak sepatutnya membuli Qualcomm.
  • Rick: Saya mengalu-alukan tuan-tuan set arahan baru kami. Lebih khusus lagi, saya menjangkakan RISC-V akan mencabar penyandang di semua bahagian ekosistem pengkomputeran, daripada kuasa rendah kepada prestasi tertinggi. Dan saya sabar menunggu mana-mana daripada beberapa papan dev yang saya pesan untuk dikeluarkan dan dihantar.
  • disqus_d1b9jeAcZN: Saya gembira kerana Google mengambil pendirian yang begitu berani di sini, tetapi saya tidak begitu mempercayai Google untuk melakukan apa-apa, terutamanya perkakasan. Mempunyai seni bina lain yang digunakan secara meluas akhirnya akan memberikan beberapa justifikasi untuk masih menyusun kepada bytecode.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Anda tertarik dengan telefon Android RISC-V
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker