Berita Teknologi

Akta Pembaikan Pameran Digital NY mendapat nerf pada saat-saat akhir

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Akta Pembaikan Adil Digital New York ialah bil Hak Pembaikan komprehensif pertama yang diluluskan di Amerika Syarikat.
  • Malangnya, rang undang-undang itu mendapat nerf pada saat-saat akhir.
  • Kini terdapat banyak pengecualian yang boleh dieksploitasi oleh syarikat untuk mengelakkan banyak perubahan sebagai tindak balas kepada rang undang-undang.

The Hak untuk Membaiki pergerakan boleh mencatatkan kemenangan penting untuk menutup tahun 2022. Di New York minggu ini, gabenor Kathy Hochul menandatangani Akta Pembaikan Pameran Digital. Walaupun ini bukan rang undang-undang Hak Membaiki yang pertama diluluskan di sesebuah negeri, ia adalah yang paling komprehensif lagi.

Rang undang-undang menetapkan undang-undang bahawa pengguna dan penyedia pembaikan bebas mesti mempunyai akses kepada manual, gambar rajah, diagnostik dan alat ganti daripada semua OEM yang menjalankan perniagaan di negeri ini. Walaupun kedengarannya bagus, rang undang-undang itu mempunyai beberapa pindaan saat akhir ditambah yang pada asasnya menjadikannya tidak bergigi.

Perubahan saat akhir yang paling ketara ialah keupayaan OEM untuk menjual bahagian berkumpulan dan bukannya bahagian individu. Ini boleh membenarkan pengeluar telefon pintar, contohnya, menjual papan induk, bateri dan paparan yang telah dipasang dan bukannya tiga bahagian individu tersebut. Jelas sekali, jika anda hanya memerlukan satu daripada bahagian tersebut, keperluan untuk membeli ketiga-tiga mungkin akan menghalang anda daripada melakukan pembaikan dan sebaliknya hanya membeli telefon baharu.

Satu lagi perubahan malang ialah mengalih keluar keperluan bagi OEM untuk menyediakan kata laluan atau kod untuk memintas ciri keselamatan. Dalam erti kata lain, jika anda mempunyai peranti yang dikunci atas apa jua sebab, pengeluar telefon pintar tidak perlu memberikan anda cara untuk membuka kuncinya. Sekali lagi, ini mungkin memaksa pengguna untuk membeli telefon baharu dan bukannya mencari pembaikan.

Gabenor Hochul mendakwa pindaan ini perlu untuk melindungi pengguna daripada bahaya fizikal dan masalah keselamatan. Penyokong Hak untuk Pembaikan – termasuk Kyle Wiens dari iFixit dan juruteknik pembaikan Louis Rossman – mengkritik perubahan ini, menurut The Verge.

Walau apa pun, meluluskan Akta Pembaikan Adil Digital adalah kemenangan penting bagi pergerakan Hak Pembaikan. Walaupun tidak sempurna, ia mewakili yang pertama seumpamanya di AS dan boleh menandakan lebih banyak perubahan besar akan datang.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Akta Pembaikan Pameran Digital NY mendapat nerf pada saat-saat akhir
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker