Berita Teknologi

YouTube mengalahkan Apple untuk memenangi hak untuk Tiket Ahad NFL

TL;DR

  • Google telah mengumumkan bahawa ia bekerjasama dengan NFL untuk mengedarkan Tiket Ahad NFL.
  • Tiket Ahad NFL akan muncul di TV YouTube dan Saluran Primetime YouTube.
  • Google dilaporkan membayar $2 bilion setiap musim untuk perjanjian itu.

Peperangan mengenai siapa yang mendapat hak untuk mengedarkan Tiket Ahad NFL secara rasmi telah berakhir. Google telah memenangi hak tersebut dan akan membawa pakej TV sukan yang menguntungkan itu platform YouTube bermula pada tahun 2023.

Google telah mengumumkan bahawa ia telah bekerjasama dengan NFL untuk mengedarkan Tiket Ahad NFL. Mengikut jurnal dinding jalanGoogle akan membayar kira-kira $2 bilion setiap musim untuk menjadi hos pakej di YouTube TV dan Saluran Perdana YouTube.

Perjanjian Google dan NFL akan bermula musim depan pada tahun 2023 dan akan menjadi pakej tambahan di TV YouTube dan pakej a-la-carte tersendiri di Saluran Primetime YouTube. Bagi musim NFL semasa, selebihnya akan dimainkan di DirecTV rumah asal Sunday Ticket.

Tiket Ahad NFL telah dilancarkan pada tahun 1994 sebagai cara untuk membolehkan penonton menonton permainan musim biasa di luar pasaran pada hari Ahad. Sejak penubuhannya, DirecTV mempunyai hak eksklusif untuk menunjukkan NFL Sunday Ticket, membayar NFL $1.5 bilion kali terakhir syarikat itu memperbaharui perjanjian itu pada 2014. Syarikat itu tidak membuat tawaran untuk memperbaharui kontraknya kali ini, membuka pintu kepada pelamar lain.

Sejak sekian lama, Apple dianggap sebagai kegemaran untuk memenangi kontrak itu, malah disangka kedua-dua pihak itu sebenarnya telah membentuk perjanjian. Tetapi Apple dan NFL menamatkan rundingan tanpa pernah mencapai kesepakatan. Menurut laporan daripada The Athleticterdapat beberapa sebab ia tidak berjaya.

Kononnya, salah satu sebab perjanjian itu gagal adalah kerana Apple tidak menawarkan cukup. “Apple dilaporkan mahu membayar kurang daripada yang dicari oleh NFL supaya ia boleh menawarkan produk pada harga yang lebih rendah daripada DirecTV penyandangnya, tetapi kontrak NFL dengan Fox dan CBS tidak membenarkannya,” kata Daniel Kaplan.

Satu lagi sebab Apple dan NFL berpisah mungkin disebabkan Apple mengejar AR/VR. Apple dilaporkan berharap NFL akan bersetuju dengan apa yang dipanggil “hak yang diketahui dan tidak diketahui” untuk menyiarkan permainan pada set kepala VR yang dikhabarkan syarikat itu. “Dengan kata lain, tidak ada pasaran realiti maya yang diketahui untuk Tiket Ahad, tetapi mungkin ada satu hari,” jelas Kaplan.

Perkara terakhir adalah fakta bahawa NFL percaya bahawa pesaing Apple nampaknya mempunyai strategi media yang lebih mantap. Ini sepadan dengan kenyataan yang diberikan daripada Pesuruhjaya NFL Roger Goodell.

Selama beberapa tahun kami telah memberi tumpuan kepada peningkatan pengedaran digital permainan kami dan perkongsian ini merupakan satu lagi contoh kami melihat ke arah masa depan dan membina generasi peminat NFL yang akan datang.

Sebagai tambahan kepada perjanjian Sunday Ticket, Google mengumumkan bahawa perkongsiannya dengan NFL akan membawa peningkatan kandungan pada saluran YouTube NFL, penciptaan rancangan antarabangsa NFL yang dipesan lebih dahulu di YouTube dan pelaksanaan program pencipta kandungan untuk “pilih YouTube teratas. pencipta di seluruh dunia.”

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: YouTube mengalahkan Apple untuk memenangi hak untuk Tiket Ahad NFL
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker