Berita Teknologi

Setiap syarikat telefon utama kehilangan wang yang besar sekarang – kecuali Apple

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Penemuan mendedahkan bahawa pendapatan telefon bimbit global telah menurun sebanyak 3% tahun ke tahun.
  • Pertumbuhan pendapatan Apple menghalang penurunan yang lebih curam.
  • Bahagian hasil untuk 5G mencapai paras tertinggi sepanjang masa.

Ia merupakan tahun yang sukar untuk jualan telefon baharu, dengan lebih ramai orang memilih untuk memegang telefon semasa mereka. Laporan baharu kini memberitahu kami betapa buruknya keadaan itu untuk semua orang, tetapi epal.

Dapatan daripada Perkhidmatan Pemantau Pasaran Counterpoint telah mendedahkan bahawa hasil pasaran telefon bimbit global menurun sebanyak 3% tahun ke tahun (YoY) pada Q3 2022. Selain itu, pasaran telefon bimbit keseluruhan menyaksikan penurunan sebanyak 12% YoY dalam penghantaran telefon bimbit bagi suku tersebut. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi lebih teruk.

Menurut penyelidikan, Apple menghalang penurunan yang lebih tajam dalam hasil pasaran telefon bimbit global, sebahagiannya disebabkan oleh syarikat itu melancarkan siri iPhone 14 pada masa ini. Apple dilaporkan menyaksikan pertumbuhan hasil YoY sebanyak 10% dan pertumbuhan harga jualan purata (ASP) sebanyak 7% pada Q3 2022.

Bagi pesaing Apple, hasil Samsung merosot sebanyak 4% YoY pada Q3 2022, walaupun hampir menggandakan penghantaran siri Flip dan Fold premiumnya. Oppo menyaksikan penurunan ASP sebanyak 5% YoY dan penurunan hasil sebanyak 27% YoY. Tetapi Xiaomi berjaya mendapat sedikit keuntungan, menyaksikan pertumbuhan hasil sebanyak 4% YoY berkat telefon rendah hingga pertengahannya.

Laporan itu juga menyebut bahawa telefon bimbit 5G berjaya meningkatkan ASP sebanyak 10% YoY, tetapi ini juga terima kasih kepada Apple. Sebagai tindak balas kepada penemuan ini, Penganalisis Kanan Harmeet Singh Walia berkata:

Dengan lebih $80 bilion, sumbangan hasil telefon bimbit 5G mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 80% daripada hasil telefon bimbit global, meningkat daripada 69% pada suku ketiga tahun lalu. Dalam tempoh yang sama, sumbangan hasil telefon bimbit LTE turun 10% kepada $19 bilion. Peralihan daripada 4G kepada 5G ini telah diterajui oleh Apple, yang sahaja merangkumi lebih separuh daripada semua hasil 5G kerana lebih 95% telefonnya adalah berdaya 5G.

Keputusan ini boleh menjadi kesan daripada kejatuhan ekonomi. Apabila inflasi melambung tinggi, pengguna yang biasanya membeli telefon baharu memilih untuk tidak melakukannya. Tetapi yang paling penting daripada laporan ini ialah nampaknya tiada apa yang akan menghalang orang ramai daripada mengambil iPhone baharu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Setiap syarikat telefon utama kehilangan wang yang besar sekarang – kecuali Apple
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker