Berita Teknologi

Samsung mengusahakan penderiaan berbilang cap jari untuk paparan OLED gen seterusnya

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Samsung sedang berusaha untuk meningkatkan keselamatan pengimbasan cap jari.
  • Ia dilaporkan sedang membangunkan paparan OLED generasi akan datang yang boleh mengimbas berbilang jari secara serentak.
  • Teknologi ini akan membolehkan keseluruhan skrin mengimbas cap jari.

Samsung sedang mencari cara untuk menjadikan log masuk cap jari lebih selamat. Menurut temu bual baru-baru ini, nampaknya penyelesaian syarikat adalah untuk membolehkan peranti membaca berbilang cap jari pada masa yang sama.

Dieter May, Ketua Pegawai Eksekutif Isorg — sebuah syarikat Perancis yang menumpukan pada penderiaan cap jari telefon pintar dan teknologi lain — baru-baru ini berkata dalam temuduga bahawa Samsung sedang mengusahakan paparan penderiaan berbilang cap jari. Beliau juga berkata bahawa Samsung nampaknya berminat untuk menjadikan keseluruhan skrin mampu membaca cap jari.

Kira-kira tiga bulan lalu, Samsung mengumumkan pada IMID 2022 bahawa ia berfungsi pada paparan OLED generasi akan datang. Skrin “OLED 2.0” ini akan mempunyai penyelesaian pengimbasan cap jari semua-dalam-satu yang membolehkan peranti mengimbas berbilang cap jari secara serentak.

Menurut gergasi teknologi itu, tiga cap jari adalah 2,500,000,000 kali lebih selamat untuk pengesahan daripada menggunakan satu cap jari. Selain mempunyai keupayaan untuk mengesan berbilang cap jari, mempunyai keseluruhan skrin yang mampu mengimbas bermakna pengguna tidak lagi perlu risau tentang tempat mereka meletakkan jari mereka.

Tiada kata rasmi daripada Samsung mengenai bila paparan baharu ini akan datang, tetapi May mengatakan bahawa syarikatnya meramalkan bahawa Samsung berkemungkinan akan bersedia untuk menyampaikannya pada tahun 2025. Pada masa yang sama, May berbangga bahawa teknologi syarikatnya — yang menggunakan kaedah berbeza daripada Samsung — akan bersedia untuk pengeluaran besar-besaran pada 2023 dan akan mempunyai laluan berisiko lebih rendah ke pasaran.

May juga menunjukkan bahawa syarikatnya juga memerhatikan Apple, percaya mereka akhirnya boleh cuba melakukan pengimbasan cap jari berbilang juga.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung mengusahakan penderiaan berbilang cap jari untuk paparan OLED gen seterusnya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker