Berita Teknologi

Samsung dilaporkan meninggalkan Samsung, akan bergantung pada Samsung untuk cip Samsung masa depan

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Samsung dilaporkan telah membentuk pasukan pembangunan chipset dalam perniagaan telefon pintarnya.
  • Adalah dipercayai bahawa pasukan ini akan mencipta pemproses eksklusif Galaxy.
  • Samsung secara tradisinya bergantung pada syarikat saudaranya untuk pemproses tersuai.

milik Samsung Siri Galaxy S23 dijangka tiba dengan Snapdragon 8 Gen 2 pemproses secara global. Walau bagaimanapun, nampaknya syarikat itu menggandakan penggunaan silikon telefon pintar dalaman terima kasih kepada perkembangan baharu.

Elec melaporkan bahawa Samsung telah membentuk pasukan pemproses cip atau pemproses aplikasi (AP) dalam perniagaan pengalaman mudah alih (MX) syarikat. Bahagian ini bertanggungjawab untuk menjalankan operasi telefon pintar syarikat.

Pasukan pembangunan chipset dikatakan akan diketuai oleh naib presiden eksekutif Choi Won-joon. Choi menyertai Samsung daripada pembuat cip Qualcomm pada 2016.

Satu perubahan besar untuk Samsung

Unit telefon pintar Samsung telah lama bergantung pada bahagian Samsung System LSI untuk membangunkan dalaman Exynos pemproses. Dengan berkata demikian, unit LSI juga telah mereka bentuk dan menghasilkan cip Exynos untuk pelanggan lain selama ini, seperti Meizu dan Vivo.

ElecSumber mencadangkan bahawa sebab yang paling mungkin untuk pasukan pembangunan chipset dibentuk dalam bahagian mudah alih itu sendiri adalah supaya ia boleh membangunkan pemproses telefon pintarnya sendiri untuk telefon bimbit Galaxy. Sumber itu juga melayan kemungkinan kecil pasukan itu dicipta untuk terus mengoptimumkan pemproses Exynos untuk telefon Galaxy.

β€œNampaknya tiada sebab untuk mewujudkan ‘Pasukan Pembangunan Penyelesaian AP’ dalam bahagian MX semata-mata untuk pengoptimuman AP,” kata salah satu sumber. “Bahagian MX ialah organisasi yang baru ditubuhkan untuk mencipta AP yang mereka perlukan sendiri.”

Adakah anda fikir Samsung boleh membangunkan cip mudah alih yang mengalahkan Snapdragon?

106 undi

Ini bukan kali pertama kami mendengar tentang Samsung mempunyai rancangan bercita-cita tinggi untuk chipset dalamannya. Laporan muncul kembali pada bulan Mei bahawa Samsung sedang berusaha untuk bercita-cita tinggi Cipset “eksklusif Galaxy”. untuk 2025 dan ia akan melangkau pemproses Exynos untuk 2023 dan 2024. Sudah tentu, Samsung telah menandatangani perjanjian dengan Qualcomm untuk menggunakan pemproses Snapdragon “secara global” dalam telefon perdana Galaxy, bermula dengan Galaxy S23 tahun depan.

Pasukan pembangunan chipset dalaman yang betul menimbulkan banyak persoalan. Adakah cipset ini masih dihasilkan oleh Samsung Semiconductor atau bolehkah ia dihasilkan oleh TSMC? Adakah pemproses baharu masih menawarkan grafik AMD? Apakah maksud ini untuk pemproses Exynos Samsung LSI? Kami hanya perlu tunggu dan lihat, kerana Samsung enggan mengulas mengenai perkara itu apabila ditanya oleh outlet itu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung dilaporkan meninggalkan Samsung, akan bergantung pada Samsung untuk cip Samsung masa depan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker