Berita Teknologi

Pihak Berkuasa Harian: 🧠 Rancangan dan berita terbaru Neuralink

☕ Hai! Kami terpaksa memandu keluar ke kayu selepas bekerja, dan bolehkah saya katakan tanah ladang ditambah jam emas menghasilkan kombo yang sangat cantik? Sudah pasti Wallpaper Rabu makanan di luar sana. Sayang saya tidak menarik diri untuk beberapa pukulan. Walau apa pun, kami mempunyai lebih banyak berita Neuralink, bencana platform metaverse EU dan banyak lagi.

Tayangan dan beritahu Neuralink

Pengecasan tanpa wayar monyet Neuralink

Syarikat Neuralink Elon Musk mengadakan a acara tunjuk-tunjuk semalam (semak The Verge‘s Video sorotan 14 minit), menawarkan beberapa demonstrasi baharu antara muka kawalan otak dan menggariskan matlamat baharu. Dan mungkin berita terbesar ialah Musk mengatakan mereka kini menjangkakan percubaan manusia dengan teknologi itu dalam enam bulan akan datang.

Sorotan daripada acara tersebut

 • Neuralink menunjukkan demo seekor monyet menaip “selamat datang untuk menunjukkan dan memberitahu” dengan fikirannya melalui antara muka kawalan otak.
 • Musk berhak menyatakan bahawa monyet itu hanya mengikut penekanan kekunci yang diserlahkan daripada benar-benar boleh mengeja.
 • Tetapi ia masih berfungsi sebagai demo teknologi yang hebat, menyampaikan apa yang kelihatan seperti kelajuan input yang pantas.
 • Antara muka juga memerlukan pengecasan tanpa wayardan terdapat demo untuk ini juga.
 • Klip tunjuk cara (lihat tangkapan skrin di atas) menunjukkan monyet mengecas antara muka secara wayarles di kepala mereka, terpikat oleh smoothie.
 • Neuralink juga mendedahkan robot pembedahan yang dibina untuk memasang antara muka, menunjukkan proses pemasangan pada boneka.
 • Musk membuat kesimpulan dengan mengatakan bahawa acara itu pada akhirnya adalah pemacu merekrut.

Ujian manusia? Kami telah mengalaminya

 • “Kami fikir mungkin dalam masa enam bulan, kami sepatutnya dapat memasang Neuralink pada manusia,” kata Musk semasa acara itu.
 • Tetapi syarikat telah sudah dipukul kepada matlamat antara muka kawalan otak ini oleh Synchron musuh ketat.
 • Synchron telah berjaya memasang antara mukanya dalam lima pesakit, dengan pesakit AS pertama menerimanya pada bulan Julai.
 • Matlamat syarikat saingan itu adalah untuk membenarkan pesakit melayari web, teks dan banyak lagi dengan fikiran mereka.
 • Tetapi ada juga sebab untuk mempercayai bahawa Neuralink mungkin terlepas matlamatnya sendiri.
 • Musk sebelum ini berkata ia mahukan percubaan manusia pertama pada 2020 dan pada 2022, sebagai Engadget tercatat dalam artikel yang hebat.
 • Saya tidak dapat mengelak daripada memikirkan kompilasi video Musk yang kini bersifat peribadi yang mengatakan pemanduan autonomi akan datang “tahun depan” sejak 2012.
 • Matlamat terbaru ini juga menarik memandangkan berita yang muncul pada bulan Februari itu sekurang-kurangnya 15 ekor monyet telah mati antara 2017 dan 2020.
 • Namun, saya tidak sabar menunggu teknologi kawalan otak (selamat) berlepas. Ia boleh menjadi pengubah permainan untuk orang lumpuh dan banyak lagi.

Perkara Khamis

Tweet metaverse Vince Chadwick EU

Jika syarikat yang menerima “metaverse” tidak mencukupi, kami melihat kerajaan juga berbuat demikian. Malah, jabatan bantuan asing Kesatuan Eropah baru-baru ini membelanjakan €387,000 pada platform metaversenya sendiri, mengadakan pesta di dalamnya.

Malangnya untuk EU, Politico melaporkan bahawa hanya lima orang yang muncul ke shindig itu. Akhirnya, Devex wartawan Vince Chadwick adalah satu-satunya tetamu yang tinggal, dia tweet. Wang dibelanjakan dengan baik.

Perkara kegemaran saya tentang saga ini? Salah seorang kakitangan jabatan itu sendiri memanggilnya “sampah digital” dan seorang lagi memanggilnya “menyedihkan dan memalukan” dalam a Devex artikel awal bulan ini.

Mempunyai hari yang menyenangkan!
Hadlee Simons, Editor.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pihak Berkuasa Harian: 🧠 Rancangan dan berita terbaru Neuralink
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker